sâmbătă, 12 octombrie, 2024

Guvernul va impune taxe mai mari! Marcel Boloș: „Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale!“

Guvernul va impune taxe mai mari după ce ar fi ajuns la un acord formal cu Comisia Europeană pentru a nu pierde banii din PNRR, asta chiar dacă ţinta de deficit bugetar va fi depăşită.

Fondurile europene destinate României nu vor fi suspendate, însă Guvernul trebuie să adopte măsuri fiscale pentru corectarea lipsei bugetare, adică majorări de taxe, pentru a asigura Comisia că deficitul va scădea anul acesta faţă de anul trecut, iar în 2024 va scădea faţă de 2023.

Guvernul va impune taxe mai mari

Reducerea de deficit trebuie să fie structurală, ceea ce înseamnă că se vor majora taxe şi impozite care se regăsesc în veniturile anuale ale statului,  nu ocazional.

România este singurul stat din Uniunea Europeană în procedură de deficit excesiv. Anul acesta, deficitul trebuia să coboare la 4,4% din PIB, față de 5,7% cât a fost anul trecut. Problema este că, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, după primele cinci luni ale anului deja acesta a ajuns la 2,3%. În 2024, România ar fi trebuit să scadă și mai mult deficitul și să se încadreze sub plafonul de 3%.

Pe surse au apărut deja informații în legătură cu mai multe măsuri pe care ar urma să le introducă Guvernul din toamnă. Printre acestea se numără eliminarea cotelor reduse de TVA pentru mâncarea din restaurante, pentru cazare, cărţi, reviste, ziare, pentru muzee, grădini zoo, dar şi eliminarea scutirilor de impozit pentru cei care lucrează în agricultură, construcţii şi IT, eliminarea impozitului pe tranzacţiilor de vânzare a proprietăţilor rezidenţiale şi înlocuirea acestui cu un impozit de 10% pe câştigurile de capital, creşterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, precum şi reducerea pragului de eligibilitate pentru microîntreprinderi.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloş, a declarat că toate cheltuielile făcute de stat în primele 6 luni sunt cu 40 de miliarde de lei mai mari decât sumele strânse la buget. Tocmai de aceea, Guvernul are un plan de austeritate. Astfel, se ia în calcul ca angajații care acum sunt exceptați de la plata contribuției la asigurările de sănătate, de 10% din salariul brut, precum cei din construcții și industria agroalimentară – adică aproape 900.000 de români – nu ar trebui să mai beneficieze de această facilitate.

„Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, a menționat Marcel Boloş.

Vor creşte accizelor

Planul privind accizelor este de a fi aduse la nivel mediu european, ceea ce ar însemna creșteri de prețuri finale pentru tutun, alcool și carburanți. La TVA, discuția ar fi să rămână doar două cote – de 9%, pentru mâncare și produse farmaceutice, respectiv 19% pentru restul. Asta ar însemna eliminarea cotei reduse de 5%.

Țigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr s-ar putea scumpi de la 1 septembrie. Tot din toamnă, am putea ajunge să plătim mai mult pentru vacanțe sau mesele la restaurant. Deficitul bugetar este destul de mare, astfel că guvernanții caută soluții pentru a face rost de bani. Mai exact, Ministrul Finanţelor vrea să crească încasările la bugetul de stat pe seama viciilor românilor. Astfel, din această toamnă este foarte probabil să fim nevoiți să dăm mai mulți bani pentru țigări, băuturi alcoolice și sucuri.

Începând cu 1 septembrie 2023, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%. Totodată, TVA-ul din HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%, acest lucru ducând inevitabil la creșterea prețurilor din acest domeniu de activitate. În plus, agricultura și construcțiile ar putea fi afectate de scumpiri în această toamnă, cei care lucrează în aceste domenii urmând să plătească 10% mai mult contribuția pentru sănătate. Astfel, Guvernul va impune taxe mai mari din toamnă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite