marți, 30 aprilie, 2024

Bilete de tratament balnear 2023: Care sunt stațiunile balneoclimaterice unde poți merge

Românii pot beneficia de tratament balnear gratuit în baza biletelor de tratament balnear din 2023. Aceste tichete sunt puse la dispoziție de statul român. Deocamdată, se poate opta pentru una dintre cele 4 stațiuni balneoclimaterice care oferă serviciile acestor persoane.

Bilete de tratament balnear 2023

Persoanele care beneficiază de bilete de tratament balnear anul acesta pot alege între cele 4 staţiuni balneoclimaterice din țară. Este vorba despre pensionari și despre persoanele ce au o asigurare de sănătate valabilă, aceștia din urmă fiind nevoiți să plătească 50% din valoarea biletului.

Cele 4 stațiuni disponibile la acest moment sunt Amara, Neptun, 1 Mai și Căciulata. Pentru a beneficia de tichetele de tratament balnear, veniturile brute lunare ale unei persoane nu trebuie să fie mai mari decât salariul mediu brut pe economie. În caz contrar, biletul se achită integral. Românii care nu au primit bilete de tratament în anii 2021 și 2022 au primit zece puncte. În schimb, persoanele care au beneficiat de două bilete în perioadele de sezon nu au mai primit niciun punct.

Eliberarea tichetelor se face pe baza planificării

Reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) au mai transmis că eliberarea tichetelor se va face ca și până acum, adică potrivit planificării anunțate telefonic fiecărui beneficiar. La expirarea termenelor sunt eliberate biletele nevalorificate. În situația în care, în urma calculării punctajului există mai multe cereri cu acelaşi punctaj, atunci ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii doi ani.

Biletele de tratament balnear au beneficiat, în 2023, de un buget foarte mare de 200.000.000 de lei. În 2022 banii oferiți de bugetul de stat au fost aproape la fel ca în 2023. În urmă cu un an au fost contractate 97.626 de tichete de tratament. Acestea au însumat 185.506.085 lei, însă au ajuns să fie valorificate doar 92.096 de bilete.

Persoanele care vor să beneficieze de un astfel de sejur în stațiunile balneoclimaterice trebuie să depună o cerere la Casa de Pensii Teritorială. Ulterior, aceștia trebuie să mai depună o serie de documente obligatorii. E nevoie de talonul de pensie pe care sunt înscrise drepturile de pensie, original și copie, dar și un bilet de trimitere de la medicul de familie.

De asemenea, validarea dosarului are nevoie și de o declarație pe propria răspundere prin care beneficiarii trebuie să-și asume că nu realizează alte venituri din alte sisteme care nu sunt integrate sistemului public de pensii.

Persoanele care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuţii individuale sunt:

  • Pensionarii sistemului public de pensii
  • Pensionarii sistemului public de pensii care au şi calitatea de asiguraţi
  • Asiguraţii sistemului public de pensii
  • Copiii minori, beneficiari de pensie de urmaş.
  • Părintele copilului minor beneficiar de pensie de urmaş, sau, după caz, persoana care a fost numită tutore
  • Persoana care însoţeşte pensionarul de invaliditate gradul I şi însoţitorul persoanei cu handicap grav
  • Personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ
  • Personalul aflat în raport de serviciu sau raport de muncă cu Casa Naţională de Pensil Publice, casa teritorială de pensii sau Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.

Persoanele care dețin bilete de tratament balnear 2023 pot opta, deocamdată, pentru 4 stațiuni balneoclimaterice.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.