vineri, 12 aprilie, 2024

Cât de repede cresc dioptriile? Ce spune prof. dr. Camelia Bogdănici, la BZI LIVE – VIDEO

Vă întrebați cât de repede cresc dioptriile, în special în cazul copiilor? Ei bine, ați ajuns în locul potrivit! În acest articol, prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a vorbit despre progresia accelerată a miopiei și cum poate fi oprită aceasta.

Creșterea dioptriilor este generată, de regulă, de boli oculare care, din fericire, pot fi controlate. În cazul copiilor, mai exact în timpul procesului lor de creștere, apare frecvent și o creștere a dioptriilor. Chiar și o pereche de ochelari cu lentile nepotrivite poate să ducă la deteriorarea progresivă a vederii. Dar cât de repede cresc dioptriile, de fapt?

Cât de repede cresc dioptriile? Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Este și o întrebare a părinților, mai ales în cazul miopiei sau în cazul astigmatismului miopic”

Dioptriile pot crește de la o vizită medicală la alta din numeroase cauze. De pildă, de vină poate fi contracția excesivă și prelungită a mușchiului ciliar din cauza solicitării de aproape a vederii (statul în fața calculatorului, citit etc.) sau diverse boli, precum: diabetul, miopia malignă degenerativă, catarcta, extaziile corneene sau keratoconusul.

În ceea ce privește sistemul vizual al copiilor, acesta se află într-un proces permanent de creștere și dezvoltare, în așa fel încât, în primii ani de viață (5-6 ani), ochelarii pot fi soluția unei vederi clare pe tot parcursul existenței. Responsabilă de creșterea dioptriilor la copii este, de cele mai multe ori, ereditatea. De asemenea, este favorizată și de stilul de viață al acestora, care implică obiceiuri cum sunt cititul în exces, ținerea unei cărți prea aproape de ochi, utilizarea ochilor pentru activități solicitante pentru ochi, jocurile pe telefon sau tabletă.

„Este și o întrebare a părinților, mai ales în cazul miopiei sau în cazul astigmatismului miopic, în care în acest moment avem și alte soluții. Există lentile speciale, care pot să oprească progresia miopiei și, din fericire, o parte din părinți acceptă acest lucru, chit că lentila este ceva mai scumpă, dar le atragem atenția. Apoi, dacă este un copil de 9-10 ani și deja observăm o progresie accelerată a miopiei, există o lentilă de noapte, ortocheratologie, care poate să oprească această progresie a miopiei. Astfel încât, pe de o parte să-i facem o vedere foarte bună, pe de altă parte chiar renunță la ochelari și îi facem o vedere foarte bună, care îi va permite la vârsta de 18 ani să se opereze laser, mai ales în situația în care există diferențe mari între un ochi și celălalt. Când există diferențe mari, fie că sunt valori cu plus sau valori cu minus, este aproape imposibil ca un părinte să-și dea seama, poate prin faptul că își pleacă capul, un ochi este mai închis, clipește mai mult.”, a declarat medicul Camelia Bogdănici, în emisiunea BZI LIVE.

Sfaturi pentru menținerea unei vederi sănătoase

Vederea poate fi protejată prin respectarea unor sfaturi simple. În primul rând, esențială este pauza de la monitorul calculatorului la fiecare 20 de minute. Astfel că, dacă aveți obiceiul să petreceți foarte mult timp în fața unui monitor încercați să priviți pe fereastră, să faceți o scurtă plimbare sau pur și simplu să închideți ochii pentru câteva secunde, la fiecare 20 de minute. Ochii vă vor fi extrem de recunoscători!

Totodată, este bine să vă protejați ochii cu ajutorul unei perechi de ochelari, care oferă protecție împotriva razelor ultraviolete.

Eficientă poate fi și renunțarea la fumat, fiindcă persoanele care obișnuiesc să fumeze sunt predispuse la apariția afecțiunilor oculare. Printre afecțiunile la care sunt supuși cei care nu vor sau nu pot să renunțe la acest viciu se numără cataracta, arsurile corneei, dar și degenerescența maculară.

Nu în ultimul rând, este foarte important să consumați alimente bogate în vitamina A. Acesta are un rol esențial pentru o vedere bună, deoarece reduce semnificativ riscul de cataractă. Se găsește vitamina A în morcov, ardei gras, spanac, păpădie, dovleac, ficat și mango.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite