joi, 18 aprilie, 2024

Părintele Calistrat Chifan, despre păcatele preoților: „În lumea bisericii avem preotul care poate bea, preotul care poate curvi” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre păcatele preoților. Iată care sunt păcatele pe care le poate săvârși un preot și ce preț trebuie să plătească pentru ele.

Și preoții pot săvârși păcate, poate mai mari decât ale celorlalți credincioși. Însă, în cazul acestora, pedeapsa lor este mai mare și mai cruntă decât a tuturor. Pentru a ilustra acest lucru, părintele Calistrat a povestit o întâmplare, care a avut loc în timpul Sfântului Vasile cel Mare, pe când era episcop în Cezareea Capadociei. Ce pedeapsă i-a dat acesta unui preot care a săvârșit păcatul curviei, dar și păcatul beției.

Părintele Calistrat Chifan, despre păcatele preoților: „Un preot s-a îmbătat și, venind acasă, slujnica îi purta de multă vreme pizmă”

Chiar și preotul poate fi imperfect, potrivit părintelui Calistrat Chifan. Acesta poate săvârși păcatul curviei, dar nu scapă nepedepsit, fiindcă preoții au o răspundere mult mai mare în fața lui Dumnezeu. Printr-o astfel de întâmplare a trecut un preot, care, venind acasă beat, a mers degrabă să doarmă. Între timp, slujnica sa, care de multă vreme îi purta pizmă, s-a strecurat în patul lui. Preotul, crezând că este soția lui, nu și-a făcut probleme. Însă, când a aflat că soția acestuia a dormit, de fapt, într-o altă casă, a mers la episcop, pentru a-i mărturisi păcatul său.

„Poate să fie preotul imperfect. Deci noi, în lumea bisericii, avem preotul care poate bea, preotul care poate curvi și aici mă opresc și pun două puncte, nu pentru a denigra, nici nu vreau să intru în sistemul ăsta. Vreau să arăt ce spune Sfântul Vasile cel Mare și cu Ioan Gură de Aur. Sfântul Vasile cel Mare ne arată în mărgăritarele Sfântului Ioan Gură de Aur, era episcop în Cezareea Capadociei. Un preot s-a îmbătat și, venind acasă, slujnica îi purta de multă vreme pizmă. Printr-o șmecherie s-a strecurat în patul lui și preotul a crezut că-i soția, nici nu și-a făcut probleme. Dar, dimineața când s-a trezit, buimac de cap a zis: „După ce că eram beat, m-ai mai chinuit și tu cu poveștile tale trupești. De ce n-ai stat liniștită? Asta îmi ardea mie atunci?” – „Eu n-am fost lângă tine, îmi pare rău. Am fost în cealaltă casă.” Și atunci preotul și-a dat seama de greșeala făcută și s-a dus la episcop. Deci ceva fără voie. Episcopul i-a dat canon trei ani de zile pâine și apă și o mie de mătănii în zi.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Ca să vedeți cât de mare e preoția”. Află totul despre păcatele preoților

Episcopul i-a dat un canon greu ca, timp de trei ani, să bea doar apă și să mănânce doar pâine, dar și să facă o mie de mătănii pe zi. Dorindu-și atât de mult să fie iertat, preotul a făcut canonul și a mers la episcop să-l dezlege de păcat. Ce s-a întâmplat mai departe depășește orice imaginație.

„A făcut acest canon, i-a spus sfântului că a terminat canonul și sfântul i-a spus așa: „Mâine am o înmormântare, să vii cu mine să te dezleg, dar să vii și tu la înmormântare să participi, ca să te vadă și ceilalți preoți.” Și-a pus epitrafirul, și-a pus feronul și a mers în cortegiul înmormântării. La momentul cuvenit, episcopul i-a spus: „Acum rostește Ecfonisul Învierii”. Mortul se scoală din sicriu în șezut și zice așa: „Preasfințite, cine-i preotul care a rostit acest Ecfonis?” Toată lumea a înghețat. „Hristos mi-a poruncit să-ți spun. Este în rând cu făcătorii de minuni și păcatul lui s-a iertat, dar Sfânta Liturghie să nu o mai jertfească.” Deci ca să vedeți cât e de mare preoția.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite