Părintele Calistrat Chifan, despre îngerul păzitor: „Nu-i bucuros nici când te judeci, nici când te cerți, nici când bârfești” – VIDEO

Publicat:

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre îngerul păzitor. Care este rolul lui în viața fiecărui credincios?

Îngerul păzitor este îngerul dat omului la Botez, cu scopul de a-l ocroti în chip nevăzut de căderi în tot felul de păcate și de a-l îndruma pe calea Bisericii, a pocăinței și a rugăciunii. De asemenea, rolul acestui înger este de a-l mângâia pe credincios în toate necazurile vieții și de a-l călăuzi spre săvârșirea faptelor bune.

Îngerul păzitor nu este doar ocrotititorul trupului, ci și al sufletului omului, fiindcă, fără el, ar cădea în ispita diavolului. Potrivit tradiției creștine, îngerul este oricând dispus să ne ajute, trebuie doar să-i cere ajutorul și va interveni numaidecât.

Părintele Calistrat Chifan, despre îngerul păzitor: „Nu-i bucuros nici când vorbești de rău, nici când faci rău”

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, îngerul păzitor este obligat să dea explicații în fața lui Dumnezeu despre creștinul avut în grijă, fiindcă nu a avut puterea rațional-duhovnicească de a-și face simțită prezența. Cu alte cuvinte, el nu a avut puterea de a-l face pe credincios să devină mai bun, mai omenos, mai blând, ci a fost alături de el în momentele de grea încercare și l-a lăsat să ia singur decizii.

Îngerul păzitor se mâhnește atunci când vede că omul se judecă, se ceartă, bârfește, vorbește de rău sau face rău, pentru că acestea sunt doar nenorociri, pe care trebuie să le ducă la Dumnezeu.

„Pentru că nu a avut puterea rațional-duhovnicească de a ne face să-i simțim prezența, adică n-a reușit să ne convingă să-l vedem că el este lângă noi, să putem deveni buni, să putem deveni omenoși, să putem deveni blânzi, să putem deveni adevărați, creștini autentici. Deci el nu-i bucuros nici când te judeci, nici când te cerți, nici când bârfești, nici când vorbești de rău, nici când faci rău, pentru el astea-s niște nenorociri, că el trebuie să le ducă la Dumnezeu, că oricum le duce dracul și le arată.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, duhovnic la Mănăstirea Vlădiceni, în emisiunea BZI LIVE.

Rugăciune către îngerul păzitor

Rugăciunea către îngerul păzitor este folositoare tuturor credincioșilor. Se rostește în fiecare zi, pentru a-i mulțumi îngerului de grija și atenția de care dă dovadă în orice moment.

„Sfinte îngere, cel ce stai înaintea pătimașului meu suflet și al vieții mele celei ticăloase, nu mă lăsa pe mine, păcătosul, nici nu te depărta de mine pentru neînfrânarea mea. Nu da loc diavolului celui viclean, ca să-mi stăpânească cu silnicie acest trup muritor. Întărește mâna mea cea slabă și neputincioasă și mă îndreptează la calea mântuirii. Așa, sfinte îngere al lui Dumnezeu, păzitorul și acoperitorul sufletului și al trupului meu celui ticălos, iartă-mi toate cu câte te-am mâhnit în toate zilele vieții mele și orice am greșit în această zi. Acoperă-mă în această noapte și mă păzește de toată ispita celui potrivnic, ca să nu mânii cu nici un păcat pe Dumnezeu; și te roagă pentru mine către Domnul, ca să mă întărească întru frica Sa și vrednic să mă arate pe mine, robul Său, bunătății Sale. Amin.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite