vineri, 29 martie, 2024

Moțiune simplă depusă împotriva ministrului Muncii. Ce i se reproșează lui Marius Budăi

A fost depusă o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, de către USR și mai mulți deputați neafiliați din partidul Forța Dreptei. Ministrului i se reproșează, printre altele, că nu a dorit eliminarea speciale, că nu a fost preocupat de soarta pensionarilor sau că a introdus aberația fiscală potrivit căreia pentru 2 ore muncite trebuie să plăteşti taxe cât pentru 8 ore.

Moțiune simplă depusă împotriva ministrului Muncii

Depunerea moțiunii „ Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale”, a fost anunțată marți, 21 februarie 2023, de către liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, și se va dezbate luni, 27 februarie 2023, urmând ca marți, 28 februarie 2023, să fie votată.

„În conformitate cu prevederile articolului 112 din Constituție și articolul 189 din Regulamentul Camerei Deputaților, deputații USR și deputații Forța Dreptei vă înaintează moțiunea simplă intitulată «Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale»”, a precizat Ionuț Moșteanu.

Marius Budai in studio Tv
Cătălin Drulă este de părere că din cauza neeliminării pensiilor speciale, România riscă să rămânem fără bani europeni

Liderul Forța Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a adus acuzații grave la adresa ministrului Muncii, despre care spune că nu a realizat reforma pensiilor speciale, nu e preocupat de soarta pensionarilor şi de alocațiile copiilor.

„Marius Budăi promitea în 2020 creşterea punctului de pensie la 40%. S-a angajat că va creşte punctul de pensie conform unui grafic care nu are nicio legătură cu realitatea. Ministrul Muncii promitea recalcularea pensiilor, care trebuie făcută până în 1 septembrie 2023. Trebuie să vină şi să dea seamă pentru gravele nerealizări. Nu e preocupat de soarta pensionarilor şi a celor care sunt fără loc de muncă şi de copii, care trebuiau să aibă alocaţiile mărite”, a spus în plen Ludovic Orban.

Și liderul USR, Cătălin Drulă, a susținut că ministrul Marius Budăi trebuia să vină cu o lege care să ducă la eliminarea pensiilor speciale, așa cum s-a negociat în PNRR. Mai mult, acesta este de părere că ministrul pesedist creează noi pensii speciale.

Cătălin Drulă este de părere că din cauza neeliminării pensiilor speciale, România riscă să rămânem fără bani europeni.

În moţiunea de cenzură simplă, depusă împotriva lui Marius Budăi, se precizează că  ministrul Muncii a lovit în cei mai săraci dintre români, fiind autorul celei mai mari aberaţii fiscale: să munceşti 2 ore, dar să plăteşti taxe cât pentru 8 ore.

Marius Budai in studio Tv
Cătălin Drulă este de părere că din cauza neeliminării pensiilor speciale, România riscă să rămânem fără bani europeni

Proiectul eliminării pensiilor speciale, amânat încă 2 săptămâni

Membrii Comisiei de buget din Senat au amânat, marți, 21 februarie 2023, pentru încă 2 săptămâni, avizarea eliminării pensiilor speciale.

În timpul dezbaterilor, deputatul USR Narcis Mircescu a întrebat dacă la Ministerul Muncii se lucrează la o altă variantă a proiectului.

Reprezentantul Ministerului Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a precizat că nu se lucrează la un alt proiect de lege.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniel Pescaru, a precizat că potrivit noi legi, cu excepția magistraților, la toate categoriile de personal, respectiv personalul auxiliar din justiție, funcționarii publici parlamentari, personalul navigant și diplomați, se reduce procentul de la 80 la 65% din veniturile realizate în ultimele 6 luni de activitate.

Decizia de avizare a fost amânată în cele din urmă până în momentul în care mai multe ministere vor face precizări care să arate că acest proiect îndeplinește cerințele din PNRR.

În Guvernul actual, Marius Budăi nu este foarte bine văzut astfel că o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Muncii nu ar fi o surpriză dacă ar trece. Totuși, este greu de crezut că liberalii vor dori să iște un scandal cu partenerii de guvernare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite