joi, 10 octombrie, 2024

Cine este medicul geriatru și cum te poate ajuta? Iată care sunt avantajele vizitării unui astfel de medic – VIDEO

Te întrebi adesea cine este medicul geriatru și cum te poate ajuta? Descoperă, în rândurile următoare, care sunt avantajele vizitării unui astfel de medic, potrivit prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi.

Medicul geriatru este acea persoană care deține pregătirea specială în tratarea vârstnicilor, cu precădere cei de 65 de ani sau mai mult. În această categorie de vârstă, pacienții necesită o atenție deosebită, deoarece se confruntă cu afecțiuni destul de serioase. De precizat este că medicul geriatru este asemenea unui medic familie, însă, spre deosebire de acesta, poate realiza screeningul, poate diagnostica și poate trata patologii acute și cronice.

Cine este medicul geriatru și cum te poate ajuta? Prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa: „Avem posibilitatea să mai „periem” din schemele terapeutice”

Potrivit medicului Ioana Dana Alexa, un medic geriatru are suficientă experiență, încât să mai „perieze” din schemele terapeutice ale pacienților. Acest lucru se realizează pentru ca vârstnicul, care nu își permite să-și cumpere toate medicamentele, să reușească să achiziționeze măcar o parte din ele, în special pe cele fundamentale, strict necesare.

„Noi avem posibilitatea și experiență de foarte mulți ani să mai „periem” din schemele terapeutice. Și am să vă dau un exemplu. Un pacient geriatric pleacă de la noi, în medie, cu 10, 12, 14 diagnostice. Dacă la fiecare diagnostic ai măcar un medicament, rețeta lui ar arăta ca un roman fluviu. Și atunci, ei vin la noi și ni le arată și noi începem să negociem. Nu pentru că nu ar avea nevoie de toate, poate chiar au nevoie, dar multe dintre ele nu și le pot permite. Și atunci prefer să fac eu selecția, decât să o facă pacientul împreună cu farmacistul și să renunțe la medicamente fundamentale, strict necesare și să prefere vitamine, suplimentele nutritive, care sunt și destul de scumpe. Nu spun că nu fac bine. Dacă ai posibilitatea, le iei, dacă nu ai posibilitatea, baza, lucrurile strict necesare trebuie subliniate și pacientul trebuie convins. Degeaba îi perii eu rețeta, dacă la final o perie singur și alege el medicamentele pe care să le cumpere de pe rețetă.”, a declarat medicul Ioana Dana Alexa, în emisiunea BZI LIVE.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care se prezintă pacienții la secția de geriatrie?

Pe lista celor mai frecvente afecțiuni cu care se prezintă pecienții la medicul geriatru sunt cele cardiovasculare. Fie că nu reușesc să își regleze valorile tensiunii arteriale, fie că au diferite manifestări, cum sunt palpitațiile, senzația de anxietate sau lipsa de aer, vârstnicii vin la secția de geriatrie, pentru a solicita sfatul unui medic. Cu această ocazie, le este verificată starea generală de sănătate, în special boala de rinichi, diabetul sau patologia osteoarticulară.

„Topul sunt cele cardiovasculare. De obicei vin pentru că nu-și mai reglează valorile tensiunii arteriale, deși sunt foarte conștiincioși ca medicație sau au manifestări, gen: palpitații, senzație de anxietate, lipsă de aer. Și atunci ei vin la noi ca să își precizeze cauzele și e foarte important. Cu ocazia asta noi verificăm și boala de rinichi, și diabetul, și patologia osteoarticulară, care e foarte frecventă. Având o vecinătate foarte bună cu urologia, apelăm și la diagnosticele urologice și, dacă e nevoie, facem și acest consult, care, de multe ori, este foarte important pentru persoana vârstnică, de sex masculin. Deci putem face un pic mai mult decât medicul de familie și avem mai mult timp să stăm de vorbă cu bătrânul.”, a adăugat prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite