vineri, 14 iunie, 2024

Schimbări anunțate pentru români: Ce analize vor putea fi făcute gratuit

Mai mult schimbări au fost anunțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru români. Astfel, vor fi analize vor putea fi făcute gratuit. Modificările majore în strategia de sănătate, inspirată de modelul european, va oferi posibilitatea românilor să aibă unele beneficii în ceea ce privește analizele efectuate și modalitățile de prevenție în cazul anumitor afecțiuni.

Ce analize vor putea fi făcute gratuit

În cadrul unui congres recent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat vești îmbucurătoare pentru români. Este vorba despre un nou pachet de sănătate este disponibil, cu un accent deosebit pus pe prevenție și beneficii semnificative pentru asigurați. Strategia României pentru Sănătate începe astfel să se alinieze la standardele europene, urmărind îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate.

Pachetul de servicii medicale a suferit ajustări pentru a accentua importanța prevenției în îngrijirea sănătății. Astfel, medicii vor avea discuții detaliate cu pacienții despre stilul de viață, oferind recomandări personalizate pentru menținerea unei stări de sănătate optime.

Cea mai importantă schimbare este posibilitatea de a beneficia de analize medicale gratuite. Asigurații au dreptul să efectueze anumite analize în cadrul anului respectiv fără costuri suplimentare. Mai mult decât atât, aceste analize pot fi efectuate fără a sta în așteptare la laboratoare, eliminând astfel barierele legate de timp și facilitând accesul la serviciile medicale esențiale.

Cătălina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al CNAS, a vorbit despre importanța acestor modificări, subliniind că noul pachet de sănătate aduce beneficii semnificative pentru asigurați.

„Din acest an, pachetul de servicii medicale s-a reconfigurat un pic, punându-se mai mare accent pe prevenție. Medicul discută cu dumneavoastră despre stilul de viață, vă face recomandări. Analize medicale pe care dacă nu le-ați făcut în anul acela, aveți dreptul la ele gratuit și cel mai important, fără liste de așteptare la laboratoare”, a declarat Cătălina Călinoiu.

Modificările vor duce la prevenirea apariția problemelor de sănătate în rândul românilor

Această modificare importantă în cadrul sistemului de sănătate reflectă eforturile autorităților de a crea un mediu mai propice pentru prevenția bolilor și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul populației.

Este așteptat ca aceste măsuri să contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate a românilor și să reducă vechea problemă a sistemului de sănătate, respectiv tratarea și abordarea problemelor în stadii incipiente.

În România, aproximativ 700 de localități se confruntă cu o situație îngrijorătoare: lipsa medicilor de familie. Această problemă ridică întrebări serioase cu privire la accesul la serviciile de sănătate de bază în aceste comunități, iar Fundația Crucea Alb Galbenă a lansat un apel pentru conștientizarea drepturilor pacienților în această situație delicată.

Conform datelor prezentate, lipsa medicilor de familie nu ar trebui să priveze oamenii de îngrijirea de care au nevoie. Măriuca Ivan, reprezentanta Fundației Crucea Alb Galbenă, a subliniat că pacienții au dreptul la 90 de zile de îngrijire pe an, oferite gratuit de Casa Națională de Asigurări.

Această informație extrem de importantă, potrivit acesteia, nu este deseori comunicată explicit de către medici pacienților, ceea ce ar putea duce la o lipsă de informație, care atrage cu sine subutilizarea acestui beneficiu și drept al cetățenilor.

„Aveți dreptul la 90 de zile de îngrijire pe an, gratuit din partea Casei (n.r. – Casei Naționale de Asigurări). Nici medicii nu se omoară să spună asta oamenilor. Să îi îndrume. Mergeți și cereți-vă drepturile”, a precizat Măriuca Ivan, de la Fundația Crucea Alb Galbenă, care a vorbit și despre ce analize vor putea fi făcute gratuit.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.