marți, 8 octombrie, 2024

Ce este mana cerească? Explicația părintelui Calistrat Chifan – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE ce este mana cerească. La ce se referă acest concept și cine l-a creat?

Expresia „mană cerească” își are originea în perioada de pribegie e evreilor prin pustiu. Aceasta a durat 40 de ani și a constituit mijlocul de existenţă al acestui popor. Ideea de „mană cerească” este întâlnită în numeroase scrieri bisericești, fiind interpretată în diverse moduri, de la surpriză bogată, până la belșug obținut fără efort.

Expresia are legătură și cu Vechiul Testament, când se vorbește despre supriza pe care Dumenzeu le-a făcut-o israeliților care au plecat din Egipt. Aflați în pustiu, acestora le-a picat din cer hrană zi de zi și așa au învins foametea.

Ce este mana cerească? Părintele Calistrat Chifan: „Vorbim de mana în pustie, pe care au mâncat-o evreii”

Potrivit părintelui Calistrat, atunci când se vorbește de mana cerească, se face referire la mana din pustie, pe care au mâncat-o evreii în perioada lor de pribegie. La acea vreme, a căzut din cer un puf, ca o zăpadă, care avea gustul mâncării. Și, deși au fost avertizați să nu adune nimic pentru a doua zi, evreii nu au ascultat, iar Dumnezeu a ridicat mana.

Iată în ce alte momente biblice se regăsește mana cerească.

„Îi avem pe cei care trăiesc cu mana cerească. Aici, la mana cerească, vorbim de mana în pustie, pe care au mâncat-o evreii, căzută din cer ca un puf, ca o zăpadă și când o mâncai, ea avea gustul mâncării și aveai poftă. Dar le-a spus Dumnezeu: „Nu adunați pe a doua zi, ci cât cade în ziua aia hrăniți-vă.” Ei n-au ascultat și s-au apucat să oprească și atunci Dumnezeu a ridicat mana. Și mai găsim cupa cu mană la Ioan Botezătorul, hrănit de îngeri, după moartea Elisabetei. Mai găsim cupa cu mană văzută de îngerul lui Zaharia, când o hrănea Fecioara Maria. Și mai întâlnim hrana dumnezeiască, amintindu-ne de acel Ofrosin, care aduce trei mere din Rai și se întâlnește acolo cu starețul lui în extaz și dimineața când se scoală și-l vede, spune: „Ofrosin, dă-mi merele alea de azi-noapte, unde ne-am întâlnit noi să împărțim obște.” Și Ofrosin bagă mâna și scoate merele, care erau din grădina Raiului. Pare un SF sau desene animate, dacă spui unui necredincios.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Avem pe Sfântul Ermolae, care căuta Împărăția lui Dumnezeu”

Poate fi interpretată ca mană cerească și pâinea pe care o primea Sfântul Ermolae de la Iisus Hristos, care era răstignit pe cruce. Pâinea primită de acesta strălucea precum lumina, fapt ce l-a contrariat pe stareț.

„După aceea, avem pe Sfântul Ermolae, care, copil fiind, când s-a dus la mănăstire de mititel, că el căuta Împărăția lui Dumnezeu, la fel întârziind pe la masă nu găsea niciodată mâncare și, fiiind paraclisier, l-a întrebat odată pe Iisus: „Dar pe Tine cine Te-a pedepsit să stai așa bătut în cuie?” Și spune: „Pentru că n-am ascultat.” -„Da, dar eu am întârziat și ăștia nu mi-au dat mâncare.” -„Lasă, că îți dau Eu.” Și i-a întins Hristos o pâine și azi așa, mâine așa. Altă dată, când copilul mergea la masă, îi aducea el lui Hristos pâine. Și Hristos întindea mâna și o lua, până ce starețul sesizând chestiunea, i-a spus: „Copilul ăsta mănâncă o pâine foarte interesantă, strălucește ca lumina. Trebuie văzut ce-i cu ea.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, duhovnic al Mănăstirii Vlădiceni, din județul Iași.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite