duminică, 21 iulie, 2024

Ce se întâmplă cu pomana pe care o primesc preoții? Ce spune părintele Calistrat Chifan – VIDEO

Dacă nu știți ce se întâmplă cu pomana pe care o primesc preoții, ați ajuns în locul potrivit. În emisiunea BZI LIVE, părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit unde ajunge mâncarea pe care oamenii o oferă Bisericii.

Pomana reprezintă un act de milostenie, care se face pentru sufletul morților și pentru ajutorarea celor vii. Pomana pentru cei decedați se face de către cei rămași dintre rude, pentru a mijloci îndurarea lui Dumnezeu. După înmormântare, pomana se sfințește și ajunge atât la preot, cât și la oamenii săraci. Aceasta poate cuprinde fie mâncare, fie veștminte sau alte obiecte, care pot fi noi sau au aparținut celor trecuți în neființă.

Pomana care ajunge la preot nu este niciodată aruncată sau „dată porcilor”, așa cum se aude în popor, ci este oferită persoanelor neajutorate.

Ce se întâmplă cu pomana pe care o primesc preoții?

Contrar credinței din popor, pomana care ajunge la preot nu este aruncată, ci este oferită persoanelor care au mai mare nevoie de ea. Printre acestea se numără oamenii nevoiași sau cei care muncesc în cadrul bisericii: muncitorul care mătură curtea, cel care e la gospodărie, cel care cosește sau cel care se ocupă de curățatul zăpezii, în timpul iernii. Mâncarea primită drept pomană de către oamenii bisericii este, astfel, consumată și nicidecum aruncată.

„Mai văd și altă speculație că preoții abia așteaptă să ia de la pomană și să crească porci. Alți proști vorbesc de treaba asta. Eu stau de 14 ani la Vlădiceni și 18 ani la Bârnova, vreau să vă spun că omul își împarte pomana cui vrea el. Este o tigaie, mai înainte o ducea paracliserul, acum am văzut că nici nu o mai duce. Și omul punea o bucată de colac, sau o gogoașă, sau un colăcel și se ducea la trapeză și mânca muncitorul care mătură prin ogradă, care e la gospodărie, care cosește, că și ăla mănâncă o mâncare caldă la mănăstire și n-aruncai nimic.”, a mărturisit părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Care este salariul unui preot? Iată ce spune părintele Calistrat

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, salariul unui preot este de 2.000 de lei, la care se pot adăuga 1.000 de lei, aceștia fiind bani din fonduri proprii. Chiar și acești bani sunt impozitați, în ciuda a ceea ce cred majoritatea oamenilor.

„În schimb, oamenii văd întotdeauna ce? Parohia de gradul II, care e un pic cu 200-300 de oameni, parohia de gradul I, care are 500 sau poate 1000 de oameni și mai sunt parohiile excepționale, ca să spunem. Bineînțeles, că aici stă un profesor, unul care are academie, unul care are doctorat, unul care-i consilier, unul care e în conducerea arhiepiscopiei într-o funcție administrativă. Și acolo mai vezi câte un popă cu mașină bună. Asta e, asta îi place lui, până la urmă nu judecăm noi, ăla poate să fie un preot bogat. Dar 80-90% din preoți trăiesc foarte normal și modest. Eu nu m-am văzut niciodată impresionat, nici dacă mașina costă o sută de mii de euro, nici dacă costă două sute de mii de euro. A mea costă 8.000, e la mâna a doua și merge de ani de zile. Îi pun benzină și îi schimb un cauciuc când se strică și mă târâi de colo-colo. Dar asta ce înseamnă? Asta înseamnă că vrei tu. Dacă el vrea o mașină scumpă, e treaba lui și îl privește ce face.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, duhovnic la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite