Tu știi ce trebuie și ce nu trebuie să faci în cazul unui cutremur? Iată recomandările dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iași.
Cutremurele din Turcia și Siria din 6 februarie 2023 și afirmațiile cercetătorilor din întreaga lume au realimentat temerile privind iminența unui cutremur puternic în România.
În privința măsurilor pe care trebuie să le luăm în caz de cutremur există numeroase variante și polemici deopotrivă. Acest lucru se întâmplă deoarece realizarea unor analize și statistici relevante în urma cutremurelor mari care au avut loc reprezintă o sarcină dificilă și aproape imposibilă. Cu toate acestea, există măsuri demonstrate de supraviețuire, care funcționează în cazul unui cutremur devastator. Iată care sunt acestea, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru.
Ce trebuie și ce nu trebuie să faci în cazul unui cutremur? Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru
În cazul unui cutremur, medicul Tudor Ciuhodaru ne recomandă să urmăm regula „duck, cover and hold” (ghemuit, acoperit, protejat). Tot ce trebuie să facem este să stăm pe coate și pe genunchi, pentru a ne apăra capul în momentul în care apare o astfel de situație. Deși pare o regulă extrem de simplă, este una foarte eficientă, care ne poate asigura șansele de supraviețuire.
„Haideți să vedem ce fac și alte țări. Pentru că, până la urmă, educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor sunt esențiale. Iar în Statele Unite și în Japonia există proceduri repetate, până când devin reflex. În Japonia există un cult al prevenției pe cutremur, dincolo de normele de construcție. Pentru că dacă mergeți în Tokyo sau Osaka o să vedeți și zgârie-nori, o să vedeți cum sunt construite, ce soluții arhitectonice de cutremur sunt aplicate de fiecare dată. Dar ei mai fac un lucru extrem de important. Dacă mai țineți minte, există trei proceduri simple prin care vă puteți feri în momentul în care apare o astfel de situație: „duck, cover and hold” (ghemuit, acoperit, protejat). Le învață de la școală, se aplică în ghidurile de prevenție și în Japonia și în Statele Unite. Adică a sta pe coate, pe genunchi, a-ți apăra capul în momentul în care apare o astfel de situație. Sunt lucruri extrem de simple, care pot să vă asigure șansele de supraviețuire.”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru BZI LIVE.
Dr. Tudor Ciuhodaru: „Trebuie să găsiți acel triunghi al supraviețuirii”
Medicul a adăugat că, în momentul producerii unui cutremur, este necesar de găsit acel triunghi al supraviețuirii. Astfel că, cel mai bun loc rămâne lângă un obiect mare și solid, cum ar fi frigiderul, patul sau mașina de spălat. De evitat este bucătăria, deoarece este cel mai periculos loc din casă, din cauza bufetului din care pot cădea vase.
„Într-o clădire, gândiți-vă că trebuie să găsiți acel triunghi al supraviețuirii. Exista povestea românească, să stai sub o grindă. Eu vă spun că, la câte modificări s-au făcut prin apartamente, s-ar putea ca grindele să nu fie chiar din structura de rezistență, s-ar putea să nu fie chiar cel mai bun loc. Cel mai bun loc rămâne lângă un obiect mare și solid. Că e frigiderul, că e patul, că e mașina de spălat. Adică în momentul în care se prăbușește ceva acolo, să existe acel triunghiu al supraviețuirii și evident nu veți fi strivit într-o astfel de situație. Iar cel mai periculos loc din casă rămâne bucătăria, așa că acolo ar trebui să fie întrerupt gazul, să nu stați lângă bufetul din care pot cădea vase, nu stați lângă ferestre. Iar când vorbim despre amenajarea locuinței, patul este zona în care n-ar trebui să avem nimic greu pe perete.”, a adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.