Ștefan Mindea este recunoscut ca unul dintre cei mai distinși medici neurochirurgi din România, dar povestea sa de viață este puțin cunoscută publicului larg. Născut în Zalău, la vârsta de 4 ani a emigrat împreună cu familia în America. Ulterior, a ajuns să-și facă remarcată prezența în lumea medicală, devenind cel mai tânăr șef de secție la Universitatea Stanford. După mulți ani în care și-a dedicat viața vindecării trupurilor, neurochirurgul Ștefan Mindea alină și sufletul pacienților, îmbrățișând preoția.
Neurochirurgul Ștefan Mindea alină și sufletul pacienților!
Prin dubla sa vocație de medic și preot, Părintele Ștefan Mindea servește atât trupurile cât și sufletele semenilor săi. Exemplul său de excelență în domeniul medical îi inspiră pe mulți tineri care visează să urmeze o carieră similară. A fost șef de promoție la Universitatea Stanford și a condus Clinica de Neurochirurgie Minim Invazivă a aceleiași universități.
Părintele Ștefan Mindea și-a construit o frumoasă familie alături de soția sa și au adus pe lume primii doi copii. La 35 de ani de la plecarea sa din țară, medicul Ștefan Mindea s-a întors în România, unde s-a remarcat printre neurochirurgi, revoluționând medicina din țară.
Sub îndrumarea părintelui Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, Ștefan Mindea a călătorit la Constanța, unde nu s-a limitat doar la practicarea chirurgiei, ci, asemenea Sfântului Luca al Crimeei, și-a asumat și slujirea în credință și Biserică. A fost hirotonit preot de Înaltpreasfințitul Teodosie la 8 iunie 2020, în ziua de Rusalii, după 7 ani de diaconie.
Medicul este ctitor al Mânăstirii Văcăreștii Noi din Lumina
Contribuția sa nu s-a oprit aici. Împreună cu o familie de aromâni, a cărei identitate rămâne confidențială, părintele Ștefan Mindea a fondat Mânăstirea Văcăreștii Noi, la Lumina, unde aduce înălțătoare rugăciuni către Dumnezeu în fiecare duminică.
În prezent, părintele Ștefan Mindea are șase copii, patru dintre ei născuți în România. Cu toate că își dedică mare parte din timp preoției, nu a uitat de medicină și practica în continuare neurochirurgia, realizând operațîi complexe, care se fac doar în cele mai prestigioase clinici de specialitate din lume.
„Consider că am avut o viață foarte normală. La vârsta de 4 ani jumate eu și sora mea am plecat din România. Părinții au decis să stabiliească în Chicago unde erau mai mulți români fugiți. Era o comunitate frumoasă de români, unde interacționau între ei la biserică. Am copilărit în preajma bisericii, prieteni buni de o viață. Mi-a făcut mereu plăcere să particip la slujbe. Când m-am maturizat am apreciat foarte mult efortul pe care îl făceau părinții mei să îmi ofere o educație.
Ca și student, până într-a zecea, știam că trebuie să fac un minim. Eram un visăor, îmi plăcea sportul. Un profesor mi-a spus că la modul cum decurg lucruruile nu mă vede făcând facultate. Atunci m-am trezit. Am făcut Facultatea de Medicină, rezidențiatul, am acceptat un post în California. Am avut parte de o carieră foarte frumoasă. Când am venit în România, nici nu visam să fiu preot”, a povestit neurochirurgul Ștefan Mindea care alină și sufletul pacienților.