Săptămâna care urmează Paștelui este Săptămâna Mare, o perioadă de bucurie în care credincioșii continuă să se felicite unii pe alții și să se bucure de Învierea lui Iisus Hristos. Săptămâna care urmează Paștelui este marcată în mod tradițional de servicii divine zilnice (liturghia pascală cu procesiunea crucii), de depunerea giulgiului pe altar și de sunetul clopotelor în biserici și temple.
Ortodocșii continuă să sărbătorească: tinerii ies în oraș și se joacă în aer liber, se bucură de viață, se distrează și se răsfață cu bunătăți gustoase. În prima săptămână după Paște, clericii recomandă să facă fapte bune și să ajute vecinii și pe cei aflați în nevoie. În această săptămână fiind obișnuit ca clerul și enoriașii să meargă din ușă în ușă cu o cruce și icoane, slujind în mod tradițional rugăciunile pascale.
Ce poți și ce nu poți face în Săptămâna Mare, cea de după Paște
În ciuda faptului că săptămâna de după Paște este o perioadă foarte veselă, reprezentanții Bisericii nu recomandă să te căsătorești pe parcursul întregii săptămâni, deși este permisă botezul. Munca nu este interzisă, dar este mai bine să te distrezi decât să muncești, așa că nu exagerați și amânați lucrurile care nu sunt urgente.
Amintiți-vă că săptămâna de odihnă ar trebui să fie plină de emoții plăcute, de evenimente fericite și de momente de fericire. Încercați să vă odihniți cât mai mult și să vă bucurați de viață. În niciun caz nu ar trebui să organizați slujbe de comemorare și să pomeniți morții.
Acest ritual se face doar în Muntele Roșu (duminica de după Paște; în 2018 – 15 aprilie), când sunt amintiți doar strămoșii. În această zi oamenii își amintesc morții, merg să curețe cimitirele, pun flori lângă morminte.
Când nu este indicat să mergeți la cimitir? De ce nu este bine să-i pomeniți pe cei morți în Săptămâna Mare?
Începând de luni se poate merge în vizită. Primul care își vizitează rudele este un bărbat. Pentru masa de sărbătoare, oaspetele aduce prăjituri și cadouri simbolice. Dacă bărbatul are familie, soția și fiica lui stau acasă în această zi.
Iar marți, care se numește Marțea de Rusalii, femeile încep deja să facă vizite, iar bărbații lor nu-și vizitează rudele în această zi. Dar, în zilele noastre, aceste tradiții s-au învechit și nu se mai respectă aproape niciodată. Din ce în ce mai multe familii vin în vizită împreună. Pe când în trecut, fetele începeau să meargă în vizită marțea sau, mai des, miercurea.
Săptămâna care urmează Paștelui este marcată, în mod tradițional, de servicii divine zilnice (liturghia și procesiunea pascală), de așezarea giulgiului pe altar și de sunetul clopotelor în biserici și temple. Canoanele Bisericii prescriu zilele în care nu este recomandabil să se viziteze cimitirul. Acestea sunt chiar ziua de Paște, precum și a opta zi după Paște.
În Săptămâna Mare nu este indicat să-i pomenim pe cei decedați. Biserica a introdus o zi de pomenire a celor decedați. Această zi cade întotdeauna în ziua de marți a celei de-a doua săptămâni după Paște.