sâmbătă, 12 octombrie, 2024

Ce să faci dacă ți-ai tăiat un deget? Sfaturile medicului Irina Jemnoschi – Hreniuc – VIDEO

Ți-ai tăiat un deget și nu știi ce să faci? Descoperă, în rândurile următoare, sfaturile dr. Irina Jemnoschi – Hreniuc, medic specialist chirurgie plastică, la Spitalul Clinic C. F. Iași.

Important este ca după ce ți-ai rănit și tăiat degetul, să cureți imediat rana și să ștergi sângele cu puțină apă, dar să folosești și o soluție antiseptică.

În același timp, este mai bine să aplici un unguent cu antibiotic care poate fi achiziționat din orice farmacie, și să acoperi rana cu un plasture. Cel mai bine este să ții degetele rănite ridicate, până când sângerarea se oprește. Însă, când îți tai un deget, lucrurile nu mai sunt la fel de ușoare. Iată ce reguli trebuie să respecți, pentru ca medicii să ți-l poată pune înapoi.

Ce să faci dacă ți-ai tăiat un deget? Medicul Irina Jemnoschi – Hreniuc: „Nu-l punem direct în gheață, nu-l punem în gheață carbonică, nu-l punem în alte lichide”

Dacă lucrezi într-un mediu periculos ori te ocupi cu organizarea gospodăriei, există posibilitatea, dacă nu ești atent, să-ți tai un deget. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să îl găsești, fie că vorbim despre un singur milimetru, fie despre întregul deget. Chiar dacă este aruncat în rumeguș, de exemplu, sau în iarbă, degetul trebuie luat, curățat superficial și pus într-o compresă curată, după care într-o pungă, care trebuie să fie plină cu gheață și cu apă. În acest fel, degetul poate fi transportat în siguranță la un centru mare specializat.

Ține cont că degetul nu poate fi transportat direct în gheață, în gheață carbonică, în formol sau în alcool. De pildă, dacă este pus în formol, degetul nu mai poate fi atașat la loc, ci este bun de dat studenților pentru experimente.

„Orice milimetru contează, în primul rând. Dacă vorbim de degetul mare, degetul mare dă cea mai mare funcționalitate a mâinii, aproape 80%. Nu-l avem, doamne ferește, le-om avea noi patru celelalte, dar mare lucru nu putem face cu ele. Așadar orice milimetru contează și orice minut. Chiar dacă este aruncat în rumeguș, chiar dacă, doamne ferește, a căzut în iarbă, îl luăm, îl curățăm superficial cât știm, îl punem într-o compresă curată, îl punem într-o pungă, acea pungă în gheață cu apă.

În felul acesta se transportă. Nu-l punem direct în gheață, nu-l punem în gheață carbonică, nu-l punem în alte lichide, nu-l punem în formol, nici în alcool de niciun fel. Dacă l-am pus în formol deja este bun de dat la studenți, sub nicio formă. Și-l transportăm, ideal ar fi sub șase ore, la un centru mare specializat”, a declarat dr. Irina Jemnoschi – Hreniuc, pentru BZI LIVE.

Sfaturi pentru tratarea rănilor superficiale

Rănile superficiale sunt răni ușoare, care nu se compară cu un deget tăiat. Printre acestea se numără juliturile, tăieturile sau, chiar, bășicuțele cu lichid. Primul pas în gestionarea acestora este oprirea sângerării prin apăsarea leziunii sau rănii cu un bandaj, o batistă sau un prosop curat. Urmează, apoi, curățarea rănii, care presupune spălarea leziunii sub un jet de apă. Astfel, sunt îndepărtate impuritățile.

Pasul următor este dezinfectarea, cu ajutorul unui produs special, care să conțină alcool sau rivanol. Se recomandă apoi utilizarea unui gel sau a unei creme cicatrizante, cum este cea de gălbenele. Pentru protecția zonei afectate, se aplică un bandaj. Pot fi folosite comprese sterile, leucoplast sau plasturi, lucruri menite să creeze un strat protector. Bandajul se schimbă la intervale regulate de timp, astfel încât rana să se păstreze uscată și curată. În acest fel, este ferită de bacterii, care o pot infecta.

O rană superficială se vindecă în funcție de severitatea ei. Dacă este o simplă zgârietură, aceasta nu are nevoie decât de câteva zile, timp în care să formeze o crustă, care apoi să cadă și să lase un mic semn, care dispare pe parcursul mai multor săptămâni. În cazul în care vorbim de o leziune mai adâncă, vindecarea ei nu mai este atât de rapidă și necesită mai mult de îngrijire.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite