luni, 20 mai, 2024

Ce se întâmplă la recalcularea pensiilor? Gheorghe Ialomițianu spune că aproape două milioane de pensionari nu vor primi nimic în plus!

Conform declarațiilor lui Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, aproape două milioane de pensionari nu vor primi nimic în plus în urma recalculării pensiilor. Gheorghe Ialomițianu a subliniat că recalcularea prevăzută pentru septembrie 2024 va viza, conform legislației, reducerea într-o anumită măsură a inechităților și excluderea anumitor venituri legate de sporuri temporare. Aceste venituri au fost obținute în cadrul unor acorduri globale și nu au fost luate în considerare în calculul inițial al pensiilor, provenind exclusiv din activități oficiale.

Aproape două milioane de pensionari nu vor primi nimic în plus!

În prima etapă a procesului de recalculare a pensiilor, se va proceda la corectarea acestor inechități, având în vedere valoarea individuală a punctului de pensie și ajustările corespunzătoare. Totuși, intenția este să se amâne implementarea celei de-a doua etape a recalculării, din cauza lipsei de fonduri disponibile. Suma necesară pentru această etapă ulterioară nu a fost inclusă în bugetul alocat.

În timpul elaborării bugetului, s-a estimat că se va acoperi doar implementarea legii, cu accent pe eliminarea inechităților în sistemul de pensii. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a confirmat că aproape două milioane de beneficiari nu vor înregistra nicio creștere în cuantumul pensiilor lor începând cu septembrie 2024. Acești pensionari nu se așteaptă să primească niciun venit suplimentar în următorii doi, trei ani. Această situație apare în contextul unei creșteri generale a prețurilor și costurilor de trai.

„Recalcularea în septembrie va fi, potrivit legii, legată de eliminarea inechităților, parțial, și nu luarea în calcul a unor venituri care se referă la sporuri nepermanente, venituri obținute în cadrul acordului global, care n-au fost luate în calcul când s-au stabilit pensiile. Erau numai venituri din cartea de muncă.

Deci în prima fază va fi acea eliminare a inechităților ca urmare a valorii punctului de pensie. Deci ei vor să amâne a doua recalculare pentru că nu au bani, n-au suma prinsă în buget pentru că atunci când au făcut bugetul au estimat numai aplicarea legii, partea care vrea să elimine inechitățile. (…)

Când e vorba de pensiile înghețate, luăm declarațiile președintelui Casei Naționale de Pensii, care a spus că aproape două milioane de persoane nu vor primi nimic în septembrie și nu vor primi 2 – 3 ani, în condițiile în care prețurile vor crește”, a declarat Gheorghe Ialomițianu în data de 7 mai.

Aproximativ 3 milioane de pensii vor crește în septembrie 2024

În urma revizuirii din septembrie 2024, nicio pensie nu va suferi diminuări. Persoanele care au primit sume mai mici de pensie din cauza perioadelor mai scurte de cotizare vor beneficia acum de majorări ale pensiilor. În situația în care rezultatul calculului este mai mic, se va menține formula de calcul care garantează cel mai favorabil nivel al pensiei, în conformitate cu principiul universal stipulat în legislația privind pensiile, astfel încât niciun beneficiar să nu fie dezavantajat.

Pe baza noii formule de calcul, se estimează că aproximativ 3 milioane de pensii vor crește în septembrie 2024. Pentru cei care se pensionează după această dată, precum și pentru toți cei care primesc deja pensii și au sporurile incluse în dosarele de pensie, aceste sporuri vor fi luate în considerare începând cu data de 1 septembrie 2024. O modificare semnificativă este că nu va mai fi necesar ca acești pensionari să solicite documente suplimentare de la foștii lor angajatori pentru a-și confirma drepturile, deoarece aceste informații vor fi calculate automat de către instituțiile competente.

Cu toate acestea, pentru acei pensionari care nu au avut sporurile incluse în dosarele de pensie, va fi necesar ca fiecare dintre ei să obțină personal aceste adeverințe de la foștii lor angajatori. Este esențial să subliniem că aceste sporuri sunt valabile nu doar pentru cei care deja primesc pensii, ci și pentru cei care se pregătesc să intre în sistemul de pensii în viitorul apropiat. Astfel, potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, aproape două milioane de pensionari nu vor primi nimic în plus.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.