duminică, 14 iulie, 2024

Românii care ies la pensie trebuie să știe: Nu trebuie să vă bazați doar pe pensie!

O bătrânețe liniștită, fără să depindem exclusiv de pensie, este un deziderat realizabil. Românii care ies la pensie trebuie să știe ar trebui să știe care este secretul unei bătrâneți lipsite de griji. Deși manifestă o lipsă de încredere în sistemul de pensii din România, puțini iau măsuri pentru a-și asigura viitorul.

Românii care ies la pensie trebuie să știe asta!

Perspectiva anilor de pensionare ne preocupă pe mulți dintre noi. Unii așteaptă acest moment cu entuziasm, visând la timpul liber pe care îl vor avea pentru pasiunile lor. În schimb, alții privesc viitorul cu neliniște, facandu-și griji cu privire la faptul că nu vor reuși să se descurce din punct de vedere financiar.

Experții în domeniul economic ne atrag atenția asupra faptului că sistemul de pensii din România este departe de a fi sustenabil pe termen lung. Cu toate că suntem conștienți de această problemă, foarte puțini dintre noi luăm măsuri concrete pentru a ne asigura că vom avea o bătrânețe lipsită de griji.

„Mie îmi pare rău că nu mi-am pus întrebarea despre pensie la 18 ani și cred că ar trebui să ne gândim la pensie încă din primele momente în care avem venituri. Pensia este un drum cu un singur sens. Este unul inevitabil și am conștientizat că acest drum mă încearcă și pe mine în urmă cu patru ani, când am înțeles că speranța de viață a populației crește. Asta înseamnă că sistemul actual trebuie să plătească pensii pentru perioade mai îndelungate de timp.

În România, vârsta medie în momentul de față este de aproximativ 75 de ani, dar bineînțeles că asta depinde și de ADN-ul personal. Eu am bunici care au trăit în medie 90 de ani. Deci mă aștept că de la cei 65 de ani până la o medie de 90 de ani, aproximativ 25 de ani să o duc din pensie. De partea cealaltă, mai apare un fenomen. Din ce în ce mai puțini angajați susțin din ce în ce mai mulți pensionari. Ceea ce în perioada comunistă nu se întâmpla. Deci atunci era invers proporțional”, e explicat Alexandru Chirilă.

În 2050, conform studiilor, sistemul actual de pensii nu va mai fi sustenabil. Conștient de această situație, expertul financiar Alexandru Chirilă a subliniat că nu dorește să depindă de stat și să devină o povară pentru acesta. El nu vrea să ajungă în situația în care statul să îi spună că nu îi poate plăti pensia sau că stilul său de viață depinde de capacitatea statului de a-i asigura pensia.

Cum își planifică pensia un expert financiar

Alexandru Chirilă a evidențiat diferențele dintre sistemul de pensii din SUA și cel din Europa. De exemplu, în Statele Unite, guvernul își transferă responsabilitatea pentru pensie către cetățeni prin intermediul conturilor 401K, unde aceștia decid cum să investească fondurile pentru pensie și sunt responsabili de propriile economii de pensie.

Acesta a detaliat procesul său de planificare a pensiei, începând cu un audit al veniturilor, cheltuielilor și posibilităților de economisire. Pentru acest lucru, utilizează un site pentru calculul dobânzii compuse, unde introduc date precum resursele inițiale, alocațiile lunare, randamentul așteptat și taxele. Pe baza acestor informații, el își construiește un plan financiar pentru a-și stabili direcția financiară în următorii ani.

Adoptând o abordare bazată pe calcul matematic, el se concentrează pe identificarea opțiunilor de investiții care să îi ofere randamentele dorite. Pentru cei mai puțin experimentați în domeniul investițiilor, cea mai sigură strategie este să se orienteze către benchmark-uri, precum indicele BET în România sau S&P 500 în SUA.

În ciuda faptului că au competențele și cunoștințele necesare pentru a depăși performanțele indiciilor bursieri, mulți români preferă să își țină economiile în conturi bancare cu dobânzi reduse, fără a le investi activ. În contrast, antreprenorii au nevoie de lichidități și finanțare, motiv pentru care un număr din ce în ce mai mare dintre ei accesează piețele de capital în căutarea resurselor financiare necesare.

„Există oportunitatea în ciclurile cu dobânzi crescute și în obligațiuni, unde și Guvernul a oferit dobânzi, cupoane pe obligațiuni între 6 și 8 la sută. Deci oportunități există și în funcție de ciclurile economice pot pivota, cu achiziții mai mari de obligațiuni, cu achiziții mai mari în acești indici bursieri. Important este că eu, dezvoltând abilități și având cunoștințele necesare, pot să bat acest indice bursier, dar măcar să încep cu asta, dar nici măcar asta nu fac.

Avem foarte mulți români cu depozite mai mari de 100.000 de euro, cred că sunt peste 60.000 de români cu depozite mai mari de 100.000 de euro, cu depozite bancare de 3-5% anual, sunt bani care zac efectiv, fără a fi rulați cu adevărat în economie. Și să nu uităm faptul că antreprenorii au nevoie de lichiditate, antreprenorii au nevoie de finanțare, și din ce în ce mai mulți antreprenori au ieșit pe burse cu vânzare de obligațiuni”, sunt sfaturile unui expert financiar pe care românii care ies la pensie trebuie să le știe.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.