miercuri, 15 mai, 2024

Veste bună pentru români: Vă puteți pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă!

Anumtie categorii de angajați vor fi eligibile pentru a se pensiona mai devreme decât vârsta standard stabilită de lege. Această schimbare va include și beneficii semnificative pentru mamele care doresc să iasă la pensie mai devreme. Astfel, vă puteți pensiona cu 5 ani mai devreme, începând cu luna septembrie, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

Vă puteți pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă!

Conform noilor prevederi, cetățenii români vor avea opțiunea de a se pensiona cu cinci ani înainte de vârsta standard de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei. Totuși, această posibilitate este condiționată de un anumit număr de ani de contribuție la sistemul de pensii, și anume 40 de ani pentru bărbați și 37 de ani pentru femei.

„Există opţiunea românilor de a se pensiona anticipat dacă îndeplinesc condiţia de a avea 40 ani contributivi, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii.

Pentru a clarifica, în lumina noilor modificări legislative, un bărbat care și-a început cariera la vârsta de 20 de ani și dorește să se pensioneze anticipat la 60 de ani ar putea face acest lucru fără a suporta penalități, având în vedere că limita de vârstă în sistemul public este de obicei de 65 de ani. Acest lucru devine posibil datorită noilor prevederi legislative.

În plus, cetățenii români care au un stagiu de cotizare mai mic, de exemplu 35 de ani, pot de asemenea să beneficieze de opțiunea de pensionare anticipată. Cu toate acestea, este important să se sublinieze că pensia anticipată poate fi mai mică în comparație cu cea obținută la vârsta standard de pensionare, datorită unei perioade mai scurte de contribuție la sistemul de pensii.

 „Pentru pensionarea anticipată penalizarea scade de la 30% cât era în legea 263/2010, iar pe noua lege penalizarea e de 24%, adică mai mică”, a mai adăugat ministrul Muncii.

Persoanele care se retrag din activitate mai devreme pentru a beneficia de pensie anticipată vor încasa pensia din pilonul doi abia la împlinirea vârstei standard de pensionare, care este de obicei de 65 de ani. Acest lucru înseamnă că, în ciuda faptului că pot primi pensia din pilonul unu la vârsta la care se pensionează anticipat, cea din pilonul doi va fi disponibilă abia la vârsta standard de pensionare.

Anumiți pensionari vor beneficia de pensii cu 90% mai mari

Persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale sau deosebite de muncă vor putea beneficia de posibilitatea de a se pensiona cu 4 până la 6 luni mai devreme pentru fiecare an lucrat. Este important de menționat că aceste prevederi vor fi eliminate din legislație începând cu anul 2035.

„Reducerea în vechea lege era de 13 ani, în noua lege reducerea e de 10 ani. În vechea lege pentru condiţii deosebite de muncă reducerea era de 10 ani în noua lege e de 7 ani”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Potrivit articolului 58, bărbații se pot pensiona anticipat „cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5”.

Dacă un bărbat a lucrat timp de 40 de ani, el poate solicita pensionarea la vârsta de 60 de ani conform prevederilor. În această situație, el va beneficia de un număr considerabil de puncte de stabilitate sau bonus. Astfel, pentru primii 5 ani, punctul de stabilitate este de 0.5, pentru următorii 5 ani este de 0.75, iar pentru ceilalți punctul de stabilitate este egal cu 1. Astfel, totalul va fi de 11,25 puncte de stabilitate.

Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele de contributivitate pentru a determina totalul punctelor. Valoarea totală a punctelor se înmulțește cu valoarea punctului de referință, care este de 81 de lei, pentru a afla valoarea pensiei recalculate.

Femeile beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut. Pentru mamele care au avut mai mulți copii, reducerea poate ajunge până la 3 ani și jumătate. Acest lucru înseamnă că reducerea maximă a vârstei de pensionare pentru mame este de 3 ani și 6 luni. Vă puteți pensiona cu 5 ani mai devreme, începând cu luna septembrie, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.