sâmbătă, 20 iulie, 2024

CEDO a făcut anunţul! România este obligată să recunoască căsătoriile între persoanele de acelaşi sex – VIDEO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a luat o decizie extrem de importantă. Instituţia a decis faptul că toate ţările din Consiliul Europei trebuie să recunoască legal şi să protejeze căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Decizia a fost luată după ce şase cetăţeni ruşi care formează cupluri de acelaşi sex au înaintat la CEDO cazul lor.

CEDO obliga România şi alte state să recunoască căsătoriile între persoanele de acelaşi sex

Cetăţenii ruşi Irina Fedotova, Irina Shipitko, Dmitriy Chunosov, Yaroslav Yevtushenko, Ilmira Shaykhraznova și Yelena Yakovleva au dat în judecată Rusia la CEDO după ce nu li s-a respectat dreptul la viaţa privată şi de familie. Ruşii susţin că au fost discriminaţi şi li s-a încălcat dreptul garantat în articolele 8 şi 14 din Convenţie.

Astfel, cele trei cupluri de acelaşi sexu au depus dosare de căsătorie la trei birouri distincte din Moscova şi Griazi. Acestea au fost respinse, iar solicitanţii au acuzat că au fost discriminaţi pe baza orientării sexuale.

Asociaţia ACCEPT a transmis că CEDO a dat câştig de cauză cazului Fedotova şi alţii împotriva Rusiei. Decizia Curţii susţine protecţia cuplurilor LGBTQ+, iar familiile formate din persoane de acelaşi sex trebuie să fie recunoscute legal şi protejate de statele din Consiliul Europei, atât Rusia, cât şi România.

Vă aducem aminte că România, Polonia, Letonia, Lituania, Rusia, Slovacia şi Bulgaria nu oferă în momentul de față absolut nicio formă de protecţie legală pentru familiile formate din persoane de acelaşi sex. În schimb, Franța, SUA, Slovenia și alte state au schimbat istoria prin legi benefice persoanelor din categoria LGBTQ+

Ce impact are decizia CEDO pentru România

Iustina Ionescu, un cunoscut avocat pentru drepturile omului, a menţionat care ar fi impactul deciziei CEDO pentru statul roman. Astfel, România va fi obligată să accepte hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului şi va trebui să o aplice.

„Curtea a decis, de la cel mai înalt nivel în Europa, faptul că atât Rusia, cât și oricare stat care se află într-o situație similară, vezi și România, din păcate, va trebui să adopte o legislație prin care să protejeze familiile formate din cupluri de același sex, indiferent de opiniile sociale. Chiar dacă există opinia majorității populației care ar fi împotriva unei astfel de recunoașteri juridice sau de orice alt argument ar aduce statul, argumente care, în cadrul hotărârii, au fost unul câte unul demontate de către judecătorii europeni. Situația din Rusia privind multe alte drepturi ale omului este dramatică și în acest moment statul respectiv s-a retras din orice fel de dialog al statelor democratice”, spune Iustina Ionescu la RFI.

Avocatul afirmă că CEDO va verifica dacă decizia de a proteja persoanele de același sex să se căsătorească se va aplica şi pe teritoriul României. Mai mult decât atât, nerecunoașterea poate crea daune reale. Cuplurile afectate pot suferi prejudicii materiale, iar familiile formate din persoane de același sex pot rămâne neprotejate în cazul separării, în cazul unui deces al unuia dintre parteneri sau în cazul unei urgențe medicale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite