joi, 12 iunie, 2025

Conturi bancare închise pe motiv de incompatibilitate politică! Sunt legile bancare subiective?

Pentru mulți părea doar o terie a conspirației, însă, câte puțin, și în România au fost introduse legi prin care posibilitatea de a plăti cu bani gheață devine din ce în ce mai restrânsă. În multe țări avansate, oamenii plătesc exclusiv cu cardul, fapt care are dezavatajele sale majore. Însă, acesta ar putea fi doar primul pas spre condiționarea contului bancar în funcție de opiniile politice ale clientului. În Marea Britanie, în ultimii ani, au fost multe conturi bancare închise, iar băncile nu au obligativitatea de a oferi o explicație.

Conturi bancare închise pe motiv de incompatibilitate politică sau morală

De la începutul anului 2023, Marea Britanie a închis pe capete mai mult de 200.000 de conturi bancare. În acest ritm, recordul din anul precedent, de 343.350 de conturi închise, va fi depășit cu pași repezi. Iar în ultimii 4 ani, în aceeași țară, aproape 1 milion de conturi au fost închise. Acest fenomen a luat amploare în ultima perioadă, și a fost vehiculat că e o tactică a băncilor de a câștiga din punct de vedere financiar. Cei care au obținut aceste date, prin legea care permite accesul la informații, sunt de părere că cifrele ar fi de fapt chiar mai mari.
Băncile au motivat aceste conturi închise, spunând că ar fi avut bănuieli cu privire la posibile activități infracționale. Însă, acestea nu au obligația să demonstreze că într-adevăr așa a fost, pentru a lua această decizie.

Au fost închise conturi și din alte motive, care nu sunt incluse în aceste cifre. Spre exemplu, liderului politic Brexit, Nigel Farage, i-a fost închis contul de către Coutts – o bancă britanică privată, deoarece activitatea sa nu se potrivește cu valorile morale ale băncii. Acest caz a scandalizat cetățenii britanici, și a revelat faptul că regulilor și legilor bancare, deși obiective, le pot fi adăugate norme morale, care sunt subiective și interpretabile. Clientul neîndreptățit rămâne neputincios în fața acestui sistem la care este complice adesea și statul. Spre exemplu, Coutts aparține de grupul Nat West, din care Guvernul deține 39 de procente.

Premierul introduce noi legi, însă criticii nu sunt mulțumiți

Odată cu acest caz, premierul Rishi Sunak a promis din această toamnă că va introduce legi prin care clienții să poată beneficia de un termen de cel puțin 90 de zile înainte de a le fi închise conturile. Deocamdată termenul este de 14 zile, însă de multe ori nici acesta nu este respectat. Totodată, va fi introdusa obligativitatea ca băncile să ofere o explicație atunci când vor mai închide conturi.

Promisiunile premierului britanic au fost criticate, căci, propunerea prezintă lacune, dat fiind că, în continuare, băncile nu vor trebui să prezinte dovezi concrete ale unor activități infracționale pentru a putea închide conturi. Criticii sunt nemulțumiți de faptul că acest pachet legislativ nu pomenește nimic despre dreptul la liberă exprimare.

„De la 11 septembrie, NatWest va limita numerarul pe care îl poți depune și retrage, rezervându-și dreptul absolut de a refuza banii gheață. Își rezervă chiar și dreptul de a refuza cecurile. Practic, vor ca totul să fie electronic”, a declarat Farage pe canalul său de YouTube.

Băncile și statele au atacat folosirea banilor gheață odată cu perioada de carantinare, invocând că aceștia sunt purtători de viruși. Recent, Farage a dezvăluit că băncile colaborează cu agențiile de creditare în vederea verificării conturilor de social media, și prin urmare, triarea acestora prin această modalitate.
Aceste conturi bancare închise fără nicio explicație, corelat cu restrângerea treptată a folosirii banilor cash, ne-ar putea pune în situația de a sta la mila instituțiilor bancare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.