Corupția nu s-a născut în România! Exemplul vaccinului anti-Covid

Pe orice canal de informare te-ai uita, afli zilnic ce golănii au mai făcut politicienii noștri, oamenii din eșaloanele 2 și 3 care lucrează la stat. Multe dintre informații sunt adevărate, dar nu poți să vii să spui că toți sunt la fel, corupția nu s-a născut în România. Nu, românii au adaptat-o la plaiul mioritic și merg mai mult la mica ciupeală. Nu prea ai să vezi la noi tunuri de zeci de milioane de euro. Noi am preluat corupția de afară și am manelizat-o!

Corupția nu s-a născut în România: Cum să iei șpagă în stil mare

La noi, pomposul cuvânt corupție a fost dus în derizoriu, dar a permis băieților deștepți să creeze niște structuri anti-corupție formată din servici secrete și procurori. În numele luptei anticorupție s-au creat structuri țintite, unde oamenii care incomodau politic sau economic erau călcați în picioare, scoși cu cătușe la mâini pentru a crea un circ mediatic, iar după câteva luni sau ani se demonstra că totul a fost doar o gargară.

Corupția la noi se limitează, în cele mai multe cazuri, la o simplă șpagă în plic, o mică atenție și cam atât.

La nivel mare, corupția joacă un rol important, iar sumele vehiculate au multe zerouri se întind precum o caracatiță în mai multe state. Dar când vine vorba de România ne trezim cu „MCV“-uri care ne înfierează cât de nașpa și corupți suntem.

Marea lovitură la nivel global a fost dată de mulți pe timpul pandemiei, când s-au făcut bani gârlă. Scandalul vaccinurilor anti-Covid, despre care parcă a auzit și Parchetul condus de cea mai procuroare dintre procurori Laura Codruța Kovesi, a adus în prim plan nume grele din Europa. Pe lista celor care au băgat mâna adânc în borcanul cu miere se află și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Aceasta a fost anchetată și în Germania, unde o comisie parlamentară a investigat presupuse nereguli, în atribuirea contractelor de apărare unor consilieri ai săi şi unor companii private, în perioada în care Von der Leyen a condus ministerul federal al Apărării. Dar nemții nu-s proști deloc! Ei au băgat mizeria sub preș și s-au făcut că plouă și madam von der Leyen e curată ca lacrima. S-au aruncat repede pe piață subiectele cu războiul din Ucraina și nevoia de stabilitate politică de la vârful UE și gata cu marea anchetă.

Europenii, puși să cumpere vaccinuri în neștire

Ursula von der Leyen a fost acuzată că ar fi favorizat firma Pfizer, cu care a negociat achiziționarea de către statele UE de miliarde, atenție!, miliarde, de doze vaccinuri anti-Covid, când deja era cam clară treaba că pandemia e pe sfârșite. Marele producător de medicamente ajunsese să producă bani de nu mai putea să-i numere. O anchetă jurnalistică recentă a arătat că Pfizer a făcut un profit de 1.000 de dolari pe secundă în plină pandemie.

Nu le-a păsat câtuși de puțin că sunt multe țări care nu au bani pentru acele vaccinuri, că mulți își pun speranța de viață în mâinile lor. Nu! I-a interesat doar să facă bani!

O anchetă privind achiziționarea de vaccinuri a fost demarată și la noi. Cei care erau în Guvern la ora respectivă s-ar putea să fi fost și ei unși puțin de magnatul Pfizer pentru a-și pune semnătura pe contractul achiziției de vaccinuri. La noi s-au cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin, care au ajuns să zacă prin niște depozite. Nu mai vorbim de zeci milioane de măşti neconforme și alte câte și mai câte.

Dar, cu siguranță sumele vehiculate au fost altele decât s-a întâmplat în „civilizata“ Europă. „Corupția nu s-a născut în România!“, asta e simplu de observat dacă te uiți la sumele și numele implicate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite