luni, 13 mai, 2024

Numărul de noi cazuri a crescut alarmant! Se reintroduc măsuri de siguranță anti-COVID

În condițiile în care numărul de noi cazuri a crescut alarmant, se reintroduc măsuri de siguranță anti-COVID. Astfel, Israel este prima țară care reintroduce măsuri de siguranță anti-COVID.

Pe fondul creșterii alarmante a numărului cazurilor de COVID, țările pregătesc deja noi măsuri de protecție. Ce spun specialiștii despre situația de la noi din țară.

Se reintroduc măsuri de siguranță anti-COVID

Preşedintele Comitetului de supraveghere şi anticipare a riscurilor sanitare, Brigitte Autran, consdieră că noua variantă a virusului COVID, care fost botezată „Pirola“, circulă deja în Europa, iar numărul de noi cazuri au crescut alarmant.

Această subtulpină din familia Omicron, monitorizată de OMS, face obiectul unei atenţii deosebite, deoarece prezintă un număr mai mare de mutaţii, ceea ce o face susceptibilă de a evolua mai semnificativ şi de a se răspândi mai uşor,

În acest context, Israelul e prima țară care reintroduce măsuri de siguranță anti-COVID. Astfel, toate internările noi în secțiile de medicină internă ale spitalelor trebuie supuse unui test PCR.

Săptămâna trecută, au fost raportate în medie 136 de cazuri noi de Covid pe zi, care pot fi atribuite variantei Pirola. În prezent, în Israel, există 1.081 de infecții confirmate, iar o creștere de 13,4% față de săptămâna precedentă.

Adrian Marinescu: „Nu vom avea un val pandemic“

Numărul îmbolnăvirilor a crescut şi la noi în ţară. Cel mai recent bilanț, arată 4.772 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate între 28 august și 3 septembrie.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 583. La ATI, sunt internate 45 persoane, dintre aceștia 28 fiind nevaccinați. Din totalul pacienților internați în prezent, 110 sunt minori, 108 fiind internați în secții și 2 în ATI. Incidența la 14 zile este de 0,28 și rata de creștere depășește 50%.

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balş”, a precizat că la Institut s-a înregistrat o creştere a cazurilor cu cel puţin 50 la sută faţă de perioada anterioară. Totuşi, 80 la sută din cazuri sunt forme uşoare, iar cei care ajung la Terapia Intensivă sunt extrem de puţini.

„Nu vom avea un val pandemic, aşa cum era la începuturi. Cred că trebuie avut în vedere că un virus care rămâne mult timp în circulaţie suferă mutaţii. Celelalte nu sunt importante, apar noi variante. Practic, dacă vorbim de Eris, o subvariantă a Omicronului care circulă destul de mult la nivel global, probabil undeva către 40 la sută şi aşa cum ştim din cazurile anterioare va eveni predominantă”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Medicul a adăugat că aproape toate cazurile de Covid cu care se prezintă pacienţii la spital sunt forme uşoare.

„Este un decalaj destul de mic între ceea ce se întâmplă în Europa de Vest şi România, în sensul că la noi e puţin mai târziu. 80 la sută sunt forme uşoare. Sunt pacienţi care pot merge acasă. 20 la sută nu sunt neapărat cazurile acelea foarte grave de terapie, dar sunt persoane cu factori de risc, sunt copii mici pe care trebuie să îi monitorizezi şi sunt şi cei care au într-adevăr complicaţii pulmonare, neurologice etc, iar porcentul care ajung în terapie intensivă, din fericire, este extrem de mic. Sunt puţini cei care ajung în terapie, dar totuşi se poate întâmpla”, a adăugat Adrian Marinescu, după ce numărul de noi cazuri a crescut alarmant în Israel.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.