joi, 8 mai, 2025

Criza imobiliară îi afectează pe chiriași! De ce cresc atât de mult prețurile la chirii

Adrian Mitroi, economist și cadru didactic la Academia de Studii Economice (ASE) din București, a explicat de ce cresc atât de mult prețurile la chirii. Acesta a efectuat o evaluare a impactului pe care creșterea cererii ar putea să-l aibă asupra chiriilor, un fenomen tot mai evident în rândul tinerilor care își pierd capacitatea de a-și asigura independența locativă prin alte mijloace.

De ce cresc atât de mult prețurile la chirii

Adrian Mitroi, analist economic, a subliniat că acest fenomen este tot mai pronunțat în întreaga Europă, America de Nord și Asia. Există un indicator numeric care confirmă că, din cauza nivelului salariilor și a prețurilor ridicate ale imobilelor, opțiunea cea mai rațională din punct de vedere economic este închirierea. O altă cauză este că, în ciuda scăderii ratei natalității, sectorul imobiliar nu a reușit să țină pasul. Este remarcabil faptul că această situație se întâmplă chiar și în China, unde există un model de dezvoltare imobiliară foarte interesant. Mai există și problema faptului că o mare parte din averile acumulate au fost investite pe piața de valori, potrivit economistului. Toate aceste aspecte au condus la o situație în care locuirea cu părinții a devenit mai degrabă o soluție avantajoasă decât un motiv de rușine.

„Părinții au grijă să îți scoată probabil jumătate din cheltuieli. Punem asta cap la cap cu «deficitul de pereche», cum îi spun eu, reprezentat de faptul că tinerii iau mai târziu decizia de a-și căuta perechea, de căsătorii nici nu mai vorbim. S-a întors și piramida personală a aspirațiilor profesionale”, a precizat Adrian Mitroi.

Economistul a fost întrebat în ce măsură putem lua în considerare și „ghinionul” cu care se confruntă generațiile mai tinere, fiind nevoite ca în 2010 să facă față unei crize financiare, apoi unei pandemii în 2020, și unui război în Europa, care a exacerbat alte probleme economice (2022).

Adrian Mitroi a subliniat că nu doar generațiile mai tinere au fost afectate de aceste evenimente. Toate generațiile au resimțit puternic consecințele, în special cei care nu aveau investiții.

„De fapt așa s-a împărțit și lumea – între cei care aveau investiții și cei care nu aveau. Ghinionul s-a răsfrânt în cazul tinerilor pentru că se aflau în perioada premergătoare unor investiții. Să ne uităm la cât a crescut averea celor cu acțiuni la Nvidia”, a subliniat acesta.

De asemenea, este importantă și alocarea corectă a capitalului, potrivit profesorului. Generația Z are tendința să investească puțin în mai multe locuri pe bursă, dar esențial este cât de mult investești, nu câte investiții faci. Ei sunt adesea influențați de numeroși „guru” de pe internet „care îi învață prostiuțe neverificate”. Acești indivizi dezvăluie doar în ce anume investesc, fără să ofere detalii despre sumele sau perioadele de timp implicate.

„Studenții sunt sceptici când le spun, dar nu există o practică mai bună decât teoria aceasta. Informația trebuie culeasă cu o disciplină. Acești guru de pe internet trebuie mereu verificați sau puși la capitolul «not interesting» (neinteresant). Drumul spre succes presupune multă muncă, iar scurtăturile lor sunt valabile doar în jos. Foarte repede poți doar să sărăcești”, a adăugat profesorul economist.

Interesul proprietarilor nu este de a face acte de caritate

Întrebat dacă creșterea puternică a cererii în cazul chiriilor ar putea genera o criză a locuirii în Capitală, similară cu cea din Berlin, Amsterdam și alte capitale europene, Adrian Mitroi a confirmat, afirmând că „aceasta va fi taxa pe care o vom plăti”. El a descris această situație ca o „formă hidoasă prin care capitalismul își manifestă lipsa de dorință pentru echitate”. Proprietarii de locuințe și furnizorii de capital vor profita de această creștere a cererii și vor exercita o presiune enormă. Interesul lor principal nu este de a ajuta, ci de a obține profit.

„Mecanismul economic în modul acesta va răspunde. Mereu primesc întrebări simpliste de genul – «ce aș putea face cu nu știu ce sumă pe lună». Înainte să pui întrebarea asta trebuie să îmi spui ce cheltuieli și datorii ai. Ai rată ipotecară, ai chirii? Spune-mi mai întâi obligațiile tale. La finanțe personale mereu trebuie să începem cu managementul pasivelor, al datoriilor. Oportunitățile de investiții sunt pentru prostiuțele de pe internet și pentru influencerii habarniști de acolo. Noi trebuie să ne ocupăm de managementul cheltuielilor și datoriilor. De acolo începi să faci bani”, a adăugat analistul economic.

Cel mai important aspect este controlul riguros al cheltuielilor și managementul eficient al fluxului de numerar. El a subliniat că este crucial să priorizăm aceste aspecte înainte de a ne concentra asupra creării de activ net. „De asta e foarte importantă teoria viguroasă și informația verificată”, a explicat economistul Adrian Mitroi pentru cei care se întreabă de ce cresc atât de mult prețurile la chirii.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.