În baza înțelegerii avute de PNL cu PSD, la începerea măritișului de conjunctură, care guvernează acum România, social democrații ar trebui să pună un premier la finele lunii mai a acestui an. Despre rotativa guvernamentală se vorbește intens în ultimele zile, discutându-se ce ministere își doresc PNL și PSD, dar și care sunt „cartofii fierbinți“ de care fiecare fuge. Liberalii își doresc să preia Finanțele și Transporturile, pe care PSD nu prea ar vrea să le cedeze, în timp ce social democrații ar trebui să primească Justiția și Investițiile.
Ce ministere își doresc PNL și PSD
Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că rotativa guvernamentală nu va avea loc la finele lunii mai, așa cum se preciza în înțelegerea inițială. Nu se avansează încă o dată a producerii schimbării, însă surse guvernamentale susțin că până în toamnă rotativa guvernamentală nu va avea loc.
Deocamdată, niciunul dintre partide nu își dorește schimbarea și ministerele se negociază între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Mai mult, generalul cu 4 stele vrea să se asigure de faptul că va fi candidatul liberal la prezidențialele de anul viitor. O altă funcție pe care negociază intens Nicolae Ciucă este cea de vicepremier.
Negocierile purtate între reprezentanții celor două partide sunt purtate „la sânge“ fiecare încercând să prindă „ciolanele“ cele mai cărnoase și să scape de „cartofii fierbinți“, pe care niciunul dintre partide nu și le dorește.
Mai mult, liberalii forțează schimbarea înțelegerii inițiale și ar dori să preia de la social-democrați Ministerul Apărării.
Ministerele, negociate mai rău ca la piață
În baza protocolul parafat la constituirea coaliției se prevăd niște schimburi de ministere între PNL și PSD. Potrivit înțelegerii inițiale, PSD ar urma să preia de la liberali Ministerul Justiției și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. La schimb, social democrații ar trebui să renunțe la Ministerul Transporturile și Ministerul Finanțelor. Acum, pesediștii nu prea ar vrea ca Sorin Grindeanu și Adrian Câciu să rămână fără posturile de acum și încearcă și ei o renegociere a protocolului.
Bătaie mare este și pe Ministerul Energiei, care acum este în curtea liberalilor. PSD și-a manifestat mai multe nemulțumiri în legătură cu activitatea ministrului Virgil Popescu, astfel că pentru a păstra acest minister, liberalii iau în calcul sacrificarea actualului ministru.
În schimb, liberalii ar vrea și Ministerul Muncii, mai ales că Marius Budăi este contestat vehement de PNL. Preluarea acestui minister important ar aduce în sarcina liberalilor rezolvarea problemei pensiilor speciale și acum, fie vorba între noi, cine și-ar dori să se pună rău cu foștii magistrați și cu fiștii militari, mai ales că în structurile de partid există mulți membri magistrați și militari.
În această mare problemă, de care depinde și acordarea celei de a treia tranșe din PNRR sunt implicați miniștri de la liberali, precum Lucian Bode, de la Interne, Cătălin Predoiu, de la Justiție și Bogdan Aurescu, de la MAE, dar și social-democrații Marius Budăi, de la Muncă, Adrian Câciu, de la Finanțe și Angel Tîlvăr, de la Apărare.
În plus, există unele ministere, unde cei aflați în prezent în funcție sunt apreciați de coaliție și, chiar dacă erau în planul rotativei, ar putea să continue, în urma unor negocieri, în care să se precizeze ce ministere își doresc PNL și PSD.