vineri, 14 iunie, 2024

De ce agheasma nu se strică niciodată? Părintele Calistrat Chifan: „Apa cunoaște glasul lui Dumnezeu și formula divină” – VIDEO

V-ați întrebat de ce agheasma nu se strică niciodată? Ei bine, părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a venit în emisiunea BZI LIVE și a discutat despre importanța agheasmei, arătând, în același timp, care este motivul pentru care aceasta nu se alterează în timp.

Agheasma este apa sfințită de către preot în cadrul slujbei Sfeștaniei, dar și în ziua de Bobotează. Astfel, agheasma poate fi de două feluri, și anume: agheasmă mică, apa care se sfințește în timpul slujbei, ce poartă numele de „Sfințirea cea mică a apei” și agheasma mare, cea care se săvârșește în ziua de Bobotează și este cunoscută sub denumirea de „Sfințirea cea mare a apei.”

Despre agheasmă se știe că nu se strică niciodată, specialiștii fiind de părere că acest fapt este datorat crucii de argint și busuiocului, care intră în contact cu ea. Cele două elemente sunt cunoscute ca având proprietăți antimicrobiene, însă oamenii bisericii sunt de altă părere.

De ce agheasma nu se strică niciodată? Explicația părintelui Calistrat Chifan

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, agheasma are trei calități. Una dintre acestea este că apa sfințită păstrează în ea informația divină. Astfel, ea cunoaște glasul lui Dumnezeu și formula divină și nu se mai strică niciodată. La fel se întâmplă și cu apa Iordanului care, fie dacă este sfințită, fie dacă nu este, ea nu se strică, ci rămâne veșnic agheasmă, pentru a intrat Dumnezeu în ea.

„Iisus Hristos vine să sfințească apa să aibă trei calități: să păstreze în ea informația divină; deci eu, dacă iau paharul dumneavoastră acum și bag de trei ori mâna în el și fac semnul Crucii și rostesc formula de sfințire a apei, dumneavoastră o puneți într-o sticlă, peste un an tot așa o găsim, nestricată. Apa cunoaște glasul lui Dumnezeu și formula divină, nu se mai strică. Iordanul și dacă îl sfințești și dacă nu-l sfințești și iei apă din Iordan când mergi la Ierusalim, ea nu se strică niciodată, e veșnic agheasmă, că a intrat Dumnezeu în ea.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Cea mai mare calitate a apei este că ea asigură viața în toată natura”

Părintele Calistrat a adăugat că agheasma mai este făcătoare de viață, în sensul că dacă ea este băută, face duhurile rele să dispară, aduce sănătate și îndepărtează toată necurăția. De asemenea, cea mai mare calitate a apei este că ea asigură viața în toată natura.

„În momentul în care sfințește apa, mai face un lucru. Ne dă puterea ca apa să aibă viață, să devină făcătoare de viață. Eu beau agheasma mare, că-s bolnav, beau agheasma mare să fugă duhurile necurate, stropesc cu ea să îndepărtez toată necurăția, spre gustare, spre sănătate, spre luminare, spre izbăvire, spre sfințire. Și cea mai mare calitate a apei este că ea asigură viața în toată natura. Ce este planeta? O imensă, infinită, înmiliardită legătură carbon-carbon și pe fiecare după regnul, se adaugă celelalte elemente: ceea ce ține de vegetal, ceea ce ține de mineral, ceea ce ține de uman, ceea ce ține de animal. În schimb, în om s-a altoit ce? Rațiunea. Deci apa primește informație intelectuală, știe să asculte de Cuvântul lui Dumnezeu și de cuvântul omului, de aia eu o pot transforma în agheasmă, la porunca lui Dumnezeu.”, a declarat părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite