sâmbătă, 2 decembrie, 2023

De ce persoanele în vârstă de peste 45 de ani își găsesc mai greu un loc de muncă? Răspunsul Gabrielei Vasilache, director executiv al AJOFM Iași – VIDEO

Vă întrebați de ce persoanele în vârstă de peste 45 de ani își găsesc mai greu un loc de muncă? Ei bine, Gabriela Vasilache, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, a clarificat situația locurilor de muncă pentru persoanele care nu se mai încadrează în categoria de vârstă 20 – 30 de ani.

Este binecunoscut faptul că tinerii își găsesc mai ușor un loc de muncă decât persoanele trecute de o anumită vârstă. Nu mai vorbim despre cei care au o vârstă destul de înaintată și aici ne referim la cei care au mai puțin de cinci ani până la vârsta pensionării, care sunt constant refuzați atunci când vor să își schimbe locul de muncă sau să se angajeze pe piața muncii. Cu toate acestea, chiar și pentru acești oameni există speranță, lucru confirmat și de Gabriela Vasilache, director executiv al AJOFM Iași.

De ce persoanele în vârstă de peste 45 de ani își găsesc mai greu un loc de muncă?

Încă din anul 2002, există această tendință, în care tinerii sunt preferați pentru angajare, în detrimentul persoanelor trecute de 45 de ani. Inserția, găsirea unui loc de muncă pentru o persoană peste 45 de ani, este un proces de durată, mai îndelungat, decât pentru persoanele între 20 și 30 de ani. Din fericire, însă, statul vine și contracarează cu anumite măsuri, pentru a diminua această tendință care vizează grupurile vulnerabile.

„Nu este un secret și nu se întâmplă acum. În această tendință, pe care noi o constatăm la tineri absolvenți, persoane peste 45 de ani, persoane care mai au cinci ani până la pensie, sunt incluse în grupuri vulnerabile încă din anul 2002, de când a apărut legea pe care noi o implementăm. Bineînțeles că statul vine și contracarează cu anumite măsuri, pentru a diminua, poate nu dispare acest fenomen și dovada acestor studii ne arată că nu dispar. Inserția, găsirea unui loc de muncă pentru o persoană peste 45 de ani, este un proces de durată, mai îndelungat, decât pentru persoanele între 20 și 30 de ani.”, a declarat Gabriela Vasilache, pentru BZI LIVE.

Gabriela Vasilache: „Noi suntem obligați să găsim servicii persoanelor care nu știu să-și caute”

Directorul executiv al AJOFM Iași susține că serviciul public de ocupare oferă servicii de informare, de consiliere, de mediere, de reconversie profesională, de consultanță în deschiderea unei afaceri, de plasare pe un loc de muncă. Toate aceste servicii sunt oferite gratuit, cu scopul de a ajuta chiar și persoanele în vârstă de peste 45 de ani să-și găsească un loc de muncă stabil, pentru a putea duce o viață liniștită.

De exemplu, în urma acestor servicii, Gabriela Vasilache precizează că au fost perfectate în jur de 2000 de contracte individuale de muncă, doar pentru persoane peste 45 de ani. Dintre acestea, aproximativ 1700 beneficiază de subvenționarea locului de muncă.

„Ce vreau eu să menționez este, și vă dau un exemplu, pentru că este firesc să vin cu argumente. În anul 2022, pentru că aici trebuie să facem distincția, serviciul public de ocupare oferă servicii de informare, de consiliere, de mediere, adică să pui față în față cererea cu oferta, de reconversie profesională, de consultanță în deschiderea unei afaceri, de plasare pe un loc de muncă, mediere pe locuri de muncă în străinătate. Oferă toate aceste servicii gratuite, cu scopul de a le găsi un loc de muncă acestor persoane. În anul 2022, ce vreau eu să spun este că, numai prin intermediul nostru și în urma serviciilor oferite acestor persoane, pentru că pe piață suntem în competiție și cu privați, care oferă și fac acele club joburi și târguri de muncă pentru tineri cu studii superioare, trebuie să recunoaștem.

Noi suntem obligați să găsim servicii persoanelor care nu știu să-și caute, poate, cei mai mulți, peste 80%, singuri, un loc de muncă. Și oferim aceste servicii și v-am spus, în anul 2022, am perfectat, în urma acestor servicii, în jur de 2000 de contracte de individuale de muncă, doar pentru persoane peste 45 de ani. Iar dintre acestea, 1700 de persoane beneficiază de subvenționarea locului de muncă.”, a mai spus Gabriela Vasilache, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite