De ce se îmbolnăvesc oamenii? Dr. Mihail Pautov: „Să fii sănătos pare extrem de simplu, dar e cea mai mare păcăleală posibilă” – VIDEO

De ce se îmbolnăvesc oamenii? Dr. Mihail Pautov, medic specialist chirurgie generală, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre cât de dificil este să fii sănătos în prezent.

Cu toții ne dorim o stare de sănătate perfectă și să ne menținem în formă cât mai mult. Ei bine, acest lucru poate deveni realitate cu ajutorul unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație sănătoasă și echilibrată, sport, somn de calitate, renunțare la consumul substanțelor nocive și abordarea unei atitudini pozitive. Cu toate acestea, în zilele noastre este extrem de dificil să fim sănătoși, din cauza sistemului în care este aproape imposibil să nu facem nimic greșit. Iată pe ce se bazează acest sistem din prezent și cum putem să îl combatem.

De ce se îmbolnăvesc oamenii? Medicul Mihail Pautov a explicat, la BZI LIVE, cât de dificil este să te menții sănătos

Să fim sănătoși poate părea simplu, dar este extrem de dificil. Să dormim opt ore pe noapte, să facem mișcare în fiecare zi, să consumăm fructe și legume, să avem o viață socială activă și să fim mulțumiți cu ceea ce suntem înțelegem cu toții, dar să punem acest sfaturi în practică nu este atât de ușor. Tocmai de aceea, medicul Mihail Pautov face o paralelă între a fi sănătos și a fi bogat. Pentru a duce la îndeplinire aceste două elemente, trebuie să acordăm suficient timp și să avem o motivație puternică.

„Să fii sănătos pare extrem de simplu, dar e cea mai mare păcăleală posibilă, e cea mai mare păcăleală din viața asta. Faptul să fii sănătos pare simplu, pentru că în definitiv, dacă e să rezumi câteva sfaturi, dacă ești sănătos, ai zice așa: dormi opt ore pe noapte, fă mișcare în fiecare zi, mănâncă legume/fructe, ai o viață socială ok, fii mulțumit în interior cu ceea ce faci. Sunt cinci sfaturi mari, atât. Asta e tot ce trebuie să faci. E atât de simplu să înțelegi aceste sfaturi, dar să le urmezi și să le pui în practică, fac des paralela asta când spun că a fi sănătos e atât de simplu, e ca și cum ai zice: E atât de simplu să fii bogat. Ia-ți un avion privat, ia-ți un castel în Franța, ia-ți o vilă în Mallorca și lucrează și fă foarte mulți bani. E atât de simplu, dar ca să ajungi acolo îți trebuie și noroc, și motivație, și o dibăcie, și trebuie să știi cumva cum să ocolești aceste obstacole. E atât de simplu să spui „fă sport, fă mișcare în fiecare zi, dar e atât de greu să îți faci acel timp necesar și acea motivație și să îți găsești, de fapt, plăcerea, ca să îți menții asta.”, a declarat medicul Mihail Pautov, la BZI LIVE.

Dr. Mihail Pautov: „Noi ne-am obișnuit să dăm vina pe oameni, în realitate e un sistem în care e aproape imposibil să nu faci totul greșit”

Potrivit medicului Mihail Pautov, sistemul alimentar din prezent nu are o evoluție favorabilă. Din necesitatea de a hrăni atât de mulți oameni și din nevoia de a face alimente ușor, majoritatea alimentelor pe care le avem acum sunt extrem de procesate. Când ne referim la procesarea alimentelor, ne referim la procesarea zaharurilor.

„Nu-mi dau seama dacă oamenii fac ceva greșit. Noi ne-am obișnuit să dăm vina pe oameni, în realitate e un sistem în care e aproape imposibil să nu faci totul greșit. E un sistem care pornește de la sistemul alimentar, care a crescut cumva nu voit greșit, dar pentru că am avut o necesitate de a hrăni atât de mulți oameni și o necesitate de a face alimente ușor, așa că toate alimentele, pe care le avem acum, sunt extrem de procesate. Când ne referim la procesarea alimentelor, ne referim în primul rând la procesarea zaharurilor, iar procesarea zaharurilor înseamnă că acel spic de grâu, care înainte, acum o mie de ani, era dat prin moară integral și tu aveai și miezul de grâu, dar aveai și toată coaja de afară, care a plină de fibre, de vitamine, de minerale, acum, ca să fie mai ușor de procesat și de mâncat, acel lucru se înlătură. Același lucru se face în orice fel de cereală.”, a mai spus medicul Mihail Pautov.

Pe aceeași temă

Cele mai citite