miercuri, 29 mai, 2024

De ce se zbate ochiul? Cum poți scăpa de această afecțiune

Ochiul poate zbate din cauza unor factori interni sau externi. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care ochiul poate zbate este o afectiune numita nistagmus, care este o mișcare necontrolată și involuntară a ochilor.

De ce se zbate ochiul? – Principalele cauze

Nistagmus poate fi cauzat de o serie de probleme de sănătate, cum ar fi probleme cu vederea, probleme ale sistemului nervos sau probleme ale urechii interne.

De exemplu, nistagmus poate fi cauzat de o problemă la nivelul sistemului vestibular, care este responsabil pentru echilibrul și orientarea în spațiu. Nistagmus poate, de asemenea, să apară în cazul în care o persoană are o afecțiune oculară, cum ar fi o boală de retina sau o probleme cu globul ocular.

În plus față de nistagmus, ochiul poate zbate din cauza stresului sau oboselii. Acest lucru poate fi cauzat de niveluri ridicate de hormoni de stres în organism, care pot afecta sistemul nervos și pot duce la o mișcare necontrolată a ochilor. De asemenea, consumul de anumite medicamente sau substanțe, cum ar fi alcoolul sau drogurile, poate avea un efect asupra sistemului nervos și poate duce la zvâcnirea ochilor.

În cazul în care ochiul vostru zvâcnește sau se zbate în mod frecvent, este important să discutați cu un medic pentru a determina cauza.

Cum poți scăpa de această afecțiune

Dacă cauza este o afectiune numită nistagmus, tratamentul poate include medicamente pentru a ajuta la controlul mișcărilor ochilor, terapie fizică pentru a întări mușchii oculomotorii și chirurgie pentru a corecta problemele oculare care pot cauza nistagmus.

De asemenea, poate fi utilă utilizarea unor lentile speciale sau a unui aparat de viziune care ajută la stabilizarea imaginii.

Dacă cauza este stresul sau oboseala, tratamentul poate include modificări ale stilului de viață pentru a ajuta la reducerea nivelului de stres și a oboselii. Acest lucru poate include obținerea unei cantități adecvate de somn, exercitarea regulată și folosirea unor tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația sau yoga. De asemenea, poate fi util să încercați să limitați consumul de alcool și de alte substanțe care pot afecta sistemul nervos și poate cauza zvâcnirea ochilor.

În cazul în care ochiul vostru se zbate din cauza consumului de medicamente sau substanțe, tratamentul poate include întreruperea utilizării acestora sau schimbarea medicamentelor. Este important să discutați cu medicul dvs. înainte de a opri sau de a schimba orice medicament sau tratament.

Indiferent de cauză, este important să discutați cu un medic pentru a vă asigura că primiți tratamentul adecvat pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de zvâcnire a ochilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite