duminică, 3 decembrie, 2023

Fără reclame la fast-food, sucuri sau dulciuri! Se modifică Legea audiovizualului

Fără reclame la fast-food, sucuri sau dulciuri! Legea audiovizualului urmează să fie modificată astfel încât copiii și tinerii să nu mai poată fi momiți cu produse nesănătoase, precum fast-food-ul, sucurile sau dulciurile.

Fără reclame la fast-food, sucuri sau dulciuri!

Reclamele la produsele nesănătoase, precum fast-food-ul, sucurile și dulcurile ar putea fi interzise. Legea audiovizualului ar urma să sufere modificări în acest sens, iar interdicția ar urma să fie aplicată în timpul programelor destinate pentru minori.

„Este interzis ca în timpul programelor pentru copii şi în comunicările comerciale audiovizuale adresate minorilor să se difuzeze publicitate şi teleshopping având ca obiect produsele alimentare şi băuturile cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca acizii graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) şi art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar”, se arată în propunerea legislativă care completează articolul 28 din Legea audiovizualului.

În plus, este interzis difuzarea publicității și teleshopping-ului în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale destinate minorilor, care prezintă minori consumând produse alimentare și băuturi cu un conținut semnificativ de compuși dăunători sănătății, cum ar fi acizii grași trans, grăsimile, sarea, sodiul, zahărul, îndulcitorii și aditivii alimentari. Acești compuși nu sunt recomandați în alimentația generală, conform proiectului.

Reclamele care promovează astfel de produse vor include avertismente scrise și / sau sonore, informând publicul că produsul nu este destinat minorilor. Aceste reclame se vor încheia cu avertismente sonore și vizuale.

„Consumul excesiv de acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătăţii”, se mai arată în propunerea legislativă iniţiată de parlamentari PSD, PNL, UDMR şi din grupul minorităţilor naţionale.

Controlul respectării acestei interdicţii ar reveni Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

România, pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obezitatea infantilă!

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că această propunere legislativă pleacă de la o realitate tragică – România se află pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obezitatea infantilă.

„Toate studiile realizate la nivel european şi internaţional au demonstrat că un consum des de produse fast-food care conţin tipuri de alimente şi băuturi cu un aport substanţial de compuşi ca acizi graşi trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează sănătăţii persoanelor care le consumă, dar în special minorilor şi tinerilor. Aşadar, un consum al acestui gen de alimente şi băuturi duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoţionale şi de stimă de sine, dar şi boli cronice pe termen lung. O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 şi 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenţi şi, respectiv, pentru copiii mai mici”, arată iniţiatorii.

Ținând cont de faptul că şi în ţara noastră cei mici petrec mai mult timp în faţa televizoarelor, dar şi în mediul online, iniţiatorii proiectului consideră că este important să se acţioneze pentru a-i proteja de publicitatea nesănătoasă, argumentând totodată că mai multe state europene au reglementat strict reclamele la produsele fast-food în timpul programelor pentru copii şi tineri.

Parlamentarii susţin că, în lipsa adoptării unei reglementări în materie, există un risc crescut de creştere a obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor din România.

Potrivit unor studii internaţionale, rata obezităţii infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate ajungând la aproximativ 124 de milioane, se mai precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. Dacă va trece de Camera Deputaților nu vor mai fi reclame la fast-food, sucuri sau dulciuri la televizor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.