duminică, 3 martie, 2024

Fâșia Gaza va intra sub aripa Autorității Palestiniene? Când va înceta războiul

A trecut mai bine de o lună de la atacurile militanților palestinieni asupra Israelului și riposta israelienilor în Fâșia Gaza. Războiul s-ar putea încheia mult mai repede dacă Fâșia Gaza va intra sub aripa Autorității Palestiniene. Israel ar putea renunța să continue atacurile ce au loc în prezent în partea de nord a Fâșiei Gaza.

Care este situația din Fâșia Gaza

Există la nivel internațional semnale că războiul din Fâșia Gaza nu doar că nu se va extinde spre sud ci că s-ar putea încheia în scurt timp. Asta prin prisma ultimelor declarații ale liderilor zonali care au lăsat de înțeles că Fâșia Gaza ar putea fi preluată de Autoritatea Palestiniană și ar putea deveni stat.

Întrebarea care se pune este dacă prețul creării noului stat nu ar putea fi renunțarea la partea de nord, unde au loc în prezent operații militare. Armata israeliană a transmis că a reușit să sigileze culoarele subterane de trafic și a ucis mare parte dintre liderii Hamas.

Zona centrală nu a fost foarte afectată de atacurile israeliene, iar zona de sud, aflată la granița cu Egiptului este plină de refugiați, care beneficiind de culoarele umanitare asigurate de israelieni părăsesc Fâșia Gaza.

În condițiile în care mai mulți lideri musulmani din zonă au atacat dur, la nivel declarativ, acțiunile israeliene în Fâșia Gază, este greu de crezut că Guvernul Netanyahu își va permite să ucidă tot ce mișcă în Fâșia Gaza.

În urma întrunirii statele musulmane din zonă, nu s-a găsit o soluție prin care cele unul, două milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza să fie primiți, măcar temporar, până la instaurarea păcii. Cum nici Israel nu știe ce să facă cu civilii din această zonă de conflict, singura soluție rămâne pacea.

Varianta mai dificilă ar fi împingerea ofensivei către sud, către granița cu Egipt, iar asta ar duce la exterminarea refugiaților. Acest lucru va atrage reacții dure ale liderilor NATO, mulți dintre civili fiind de altă cetățenie decât cea palestiniană.

Preia Autoritatea Palestiniană Fâșia Gaza?

Autoritatea Palestiniană ar putea reveni la putere în Fâșia Gaza doar dacă se găsește o soluție politică cuprinzătoare pentru conflictul actual, a transmis președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Practic, asta înseamnă că încetarea conflictului militar în zonă ar scoate Fâșia Gaza de sub puterea Hamas și trecerea acesteia sub jurisdicția Autorității Palestiniene.

După discuția purtată de Mahmoud Abbas cu Anthony Blinken, liderul Autorității Palestiniene a transmis că și-ar dori găsirea unei soluții politice pentru Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza. Oficialul american, care a fost în vizită în Cisiordania a transmis un mesaj clar al SUA de încetare a războiului și asigurarea de către NATO a unui transfer de jurisdicție a Autorității Palestiniene în Fâșia Gaza. Practic, acum mingea este în terenul lui Netanyahu, care se confruntă cu mari probleme de autoritate, opoziția cerând demisia acestuia și încetarea războiului din Fâșia Gaza.

Tocmai de aceea, este de așteptat ca în scurt timp să se ajungă la un armistițiu, de lungă durată, iar Fâșia Gaza să intre sub aripa Autorității Palestiniene.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.