duminică, 3 martie, 2024

Profeția despre atacul Hamas care s-a adeverit. Oficialii israelieni au fost avertizați încă din 2016

În anul 2016, Avigdor Liberman a semnalat cu claritate o amenințare iminentă, subliniind că Hamas se pregătea pentru un conflict cu Israel. Această profeție despre atacul Hamas a fost consemnată într-un dosar remis cu 7 ani în urmă șefului de Stat Major și prim-ministrului israelian. Fostul ministru al Apărării al Israelului, Avigdor Lieberman, susține că a avertizat despre planurile Hamas de a invada granița cu Gaza, de a invada comunitățile din sudul Israelului, de a organiza masacre și de a lua ostatici.

Profeția despre atacul Hamas s-a adeverit în 2023

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost avertizat cu privire la atacul Hamas din decembrie 2016, susține fostul ministru al apărării al țării, Avigdor Lieberman. Lieberman, care este liderul partidului de opoziție israelian (Yisrael Beytenu), a redactat un document de 11 pagini pe care i l-a dat lui Netanyahu, avertizând că Hamas va ataca în „în exact acest mod” pe 7 octombrie.

Această parte a documentului detaliat a fost publicată de cotidianul Yedioth Ahronoth. Potrivit extrasului, Lieberman a pretins că a avertizat despre planurile Hamas de a invada granița cu Gaza, de a invada comunitățile din sudul Israelului, de a organiza masacre și de a lua ostatici. Majoritatea celor menționate în proiect au fost ciudat de asemănătoare cu atacul Hamas din 7 octombrie. De asemenea, în document se indică faptul că de câțiva ani oficialii israelieni erau conștienți de potențialul unui astfel de atac al Hamas, dar se pare că nu au luat avertismentele suficient de în serios.

Pe 7 octombrie, aproximativ 2.500 de teroriști palestinieni au intrat în Israel pe uscat, pe mare și în spațiul aerian, ucigând peste 1.400 de oameni, majoritatea civili aflați în casele proprii sau la un festival de muzică în aer liber. Hamas și grupările teroriste aliate au târât, de asemenea, cel puțin 239 de ostatici, inclusiv aproximativ 30 de copii, înapoi în Fâșia Gaza, unde au rămas captivi.

„Hamas intenționează să ducă conflictul pe teritoriul israelian trimițând un număr semnificativ de forțe bine antrenate (cum ar fi Nukhba de exemplu) în Israel pentru a încerca să captureze Comunitatea israeliană (sau poate chiar mai multe comunități) de la granița cu Gaza și să ia ostatici”, a scris Liberman în documentul care a fost etichetat ca „top secret”.

„Dincolo de vătămarea fizică adusă oamenilor, aceasta va duce, de asemenea, la o vătămare semnificativă a moralului și sentimentelor cetățenilor Israelului”, a mai precizat fostul ministru israelian.

Netanyahu a subestimat atenționarea lui Lieberman

Lieberman și-a amintit că l-a convins pe Netanyahu să abordeze această chestiune la o reuniune a Cabinetului, unde documentul a fost „înlăturat cu dispreț”, inclusiv de șefii de securitate. De asemenea, Lieberman a susținut că a fost făcut să se simtă „arogant”.

Din dosar reieșea faptul că amenințarea Iranului a crescut semnificativ după izbucnirea conflictului în Orientul Mijlociu. Ministrul iranian de externe, Hossei Amirabdollahian, a avertizat că riscul de escaladare este în creștere și că noi fronturi de conflict ar putea apărea, în special dacă Statele Unite continuă să susțînă Israelul. El a subliniat că persistența în uciderea femeilor și copiilor ar putea duce la o situație care să scape de sub control în regiune.

Această perspectivă nu este nouă, iar în trecut, fostul ministru israelian Avigdor Liberman a anticipat această posibilitate. Acesta a avertizat că noi fronturi de conflict s-ar putea deschide pentru Statele Unite în cazul în care vor continua să sprijine Israelul fără echivoc. De asemenea, el a menționat că Hamas ar putea dori să declanșeze următoarea campanie împotriva Israelului pe mai multe fronturi, inclusiv în afara Fâșiei Gaza, cum ar fi Liban, Siria, Iordania și Sinai, precum și împotriva țintelor evreiești la nivel global.

Liberman a subliniat, de asemenea, că bariera de separare israeliană, nu poate oferi protecție extinsă necesară pentru toți locuitorii din regiune și nu reprezintă o soluție unică pentru menținerea păcii și securității, în conformitate cu lecțiile învățate din istoria conflictelor anterioare. Profeția despre atacul Hamas din 2016 s-a adeverit în 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.