duminică, 3 martie, 2024

Gabriel Oprea a scăpat de închisoare în cazul „Gigină“. Ce spune tatăl fostului polițist

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a scăpat de închisoare în cazul „Gigină“ după ce Tribunalul București l-a achitat în procesul în care era acuzat de ucidere din culpă în cazul accidentului rutier, din anul 2015, care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină. Decizia nu este definitivă.

Mai mult, Tribunalul București a decis că Gabriel Oprea nu trebuie să plătească daune către familia fostului polițist Bogdan Gigină.

În schimb, instanța a decis să condamne societatea care executa lucrarea din zonă și nu a semnalizat corespunzător groapa din asfalt în care a căzut polițistul cu motocicleta, General MPM Impex SRL, la amendă penală de 330.000 lei. Administratorul societății, Petre Mazilu, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Tatăl fostului polițist Bogdan Gigină, Cornel Gigină, a declarat după aflarea hotărârii instanței că aceasta este „profund nedreaptă”.

Gabriel Oprea a scăpat de închisoare în cazul „Gigină“. Decizia nu este definitivă

Generalul cu 4 stele Gabriel Oprea a fost achitat de Tribunalul București în procesul în care era acuzat pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în cazul decesului fostului polițist Bogdan Gigină. În această cauză, decizia nu este definitivă.

În ceea ce privește latură civilă, magistrații de la Tribunalul București au respins, ca neîntemeiate, acțiunile civile exercitate de membrii familiei poliţistului, adică Cornel-Relucă Gigină, Carmen Gigină şi Ioana-Raluca Ciuciu (fostă Gigină). De plata unor daune a scăpat și Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice.

În plus, decizia instanței a fost să ridice sechestrul pus pe bunurile lui fostului ministru de Interne.

Nu la fel de blândă a fost instanța cu firma care executa lucrarea din zonă și nu a semnalizat corespunzător groapa din asfalt în care a căzut polițistul cu motocicleta, General MPM Impex SRL. Pentru a ceasta a fost stabilită o amendă penală de 330.000 lei. În ceea ce-l privește pe administratorul firmei General MPM Impex SRL, Petre Mazilu, acesta a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Petre Mazilu trebuie să efectueze şi muncă neremunerată în folosul comunităţii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5 sau în cadrul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

Petre Mazilu şi compania General MPM Impex SRL să achite familiei Gigină daune materiale şi morale în sumă totală de peste 350.000 euro.

Tatăl lui Bogdan Gigină: „Este cea mai mare nedreptate!“

Tatăl fostului polițist Bogdan Gigină, Cornel Gigină, a declarat după aflarea hotărârii instanței că aceasta este „profund nedreaptă”.

„Sunt dezamăgit profund. Este cea mai mare nedreptate. N-am crezut că i se va da vreodată achitare la câte probe am depus, la câte probe au găsit și au depus avocații. Este o decizie imposibil de luat. Este cea mai mare nedreptate făcută fiului meu, care și-a pierdut viața la 28 de ani, când avea toată viața înainte. Daunele morale sunt nimic. Nu mă mai interesează banii, ci dreptatea pentru acest copil. Fapta se va prescrie pe 20 octombrie, știm, dar noi mergem înainte și vom face apel”, a spus Cornel Gigină.

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată în mai 2018, dosarul trecând de-a lungul timpului pe la mai multe instanțe din motive de procedură. În iulie 2020, Curtea de Apel București a început judecarea dosarului în care Gabriel Oprea era acuzat de ucidere din culpă în cazul accidentului rutier în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, alături de administratorul firmei care executa lucrările la drum, precum şi de firma acestuia.

Procurorii DNA au susținut că accidentul rutier care a dus la decesul poliţistului Gogdan Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL „a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi – activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia”.

În rechizitoriu s-a precizat că Gabriel Oprea le-a cerut polițiştilor rutieri care însoțeau mașina sa să participe la o activitate ce avea un potenţial ridicat de producere a unor evenimente rutiere. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a lui Gabriel Oprea și circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie, iar dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare conduc la concluzia că polițistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil.

Astfel, magistrații Tribunalului București au decis că Gabriel Oprea a scăpat de închisoare în cazul „Gigină“.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite