IPS dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, a blestemat preoţi şi credincioşi. Prima reacţie a BOR

Înaltpreasfințitul Academician Dr. Irineu Pop, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a blestemat mai mulţi preoţi şi credincioşi care se duc la o biserică din localitatea Muereasca, județul Vâlcea.

Este vorba despre un lăcaş de cult despre care se vehiculează că a fost ridicată pe un loc blestemat de Sfântul Ierarh Calinic.

„Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Mitropolitul Olteniei a blestemat persoanele care merg la o biserică construită pe un loc blestemat

Înaltpreasfințitul Părinte Academician Dr. Irineu Pop, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a transmis ieri, 10 ianuarie 2023, ce decizii s-au luat în cadrul Consiliului Duhovnicesc al Sf. Mănăstiri Frăsinei, după ce se speculează că locul unde a fost construită o biserică a fost blestemat de Sf. Ierarh Calinic. IPS afirmă că deşi piatra de legământ a fost ridicată, blestemul a rămas. Preotul Dr. Irineu acuză că lăcaşul de cult nu trebuia construit pe acel teren, iar în prezent încă se face neasculare şi se încalcă blestemul sfântului.

„Observând cu durere că monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul Sfântului Calinic. Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea. Întărim acest document de legământ cu Blestem cu semnăturile noastre și cu pecetea Sfintei Mănăstiri. Așa să ne ajute Dumnezeu și să ne ocrotească Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și binefăcătorul Sfintei noastre mănăstiri”, se arată într-un comunicat publicat pe siteul Arhiepiscopiei Râmincului.

Reacţia BOR, după ce IPS Dr. Irineu a blestemat preoţii şi credincioşii

La scurt timp după ce Arhipiescopia Râmnicului a publicat comunicatul, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a avut o reacţie extrem de rapid, ca în cazul scandalului sexual în care a fost implicat preotul Visarion Alexa.

„Decizia este, în esenţă, aceea ca monahii mănăstiri Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu şi la biserica situată la câţiva km de aceasta. Dincolo de limbajul excesiv arhaic, ermetic pentru înţelegerea omului de azi, este vorba de o decizie menită să sporească gradul de rigoare şi ascultare duhovnicească ale celor ce au optat pentru o viaţă ascetică bazată pe cele trei voturi (angajamente) monahale: ascultare, castitate şi sărăcie benevolă. Condiţii cu raţiuni adânci asumate de oricine alege liber să devină monah“, spune Vasile Bănescu.

În acest context, reprezentantul BOR critică vehement blestemul IPS Irineu, cu toate că ar fi vorba de respectarea unei hotărâri luate de un sfânt ierarh.

„Blestemul nu face parte în mod sigur dintre acestea, ci exprimă, în cazul de faţă, într-un limbaj sever şi anacronic, autoritatea ierarhului actual în legătură cu lucruri menite să păstreze vie hotărârea unui sfânt ierarh care a fixat o regulă de vieţuire monahală mai aspră în mănăstirea respectivă“, a spus Vasile Bănescu.

Mai mult decât atât, Vasile Bănescu afirmă că după ce Mitropolitul Olteniei a blestemat are datoria firească de a explica mai clar „decizia bună pe care a luat-o spre binele şi ordinea internă a Mănăstirii Frăsinei, renumită pentru asprimea vieţii duhovniceşti a monahilor care au dorit să trăiască acolo“.

Pe aceeași temă

Cele mai citite