sâmbătă, 18 ianuarie, 2025

Limfocite scăzute în sarcină. Cu ce probleme de sănătate se confrunt viitoarele mămici?

Viitoarele mămici sunt îngrijorate atunci când suferă de limfocite scăzute în sarcină. La femeile însărcinată are loc o restructurare specială a sistemului imunitar și există mai multe sau mai puține celule imunocompetente, inclusiv limfocite, neutrofile și alte leucocite.

Numărul total de celule albe din sânge poate crește și, uneori, există și o deplasare a formulei de celule albe spre stânga. De asemenea, există o creștere a formelor celulare tinere, neutrofile bacilliforme, în comparație cu cele vechi, neutrofile segmentate. Motivul pare a fi faptul că sarcina este un „anabolic” universal pentru organism. În așteptarea bebelușului, metabolismul se accelerează, procesele sintetice se intensifică, iar hormonii care stimulează diviziunea celulară sunt eliberați în mod activ. Măduva osoasă primește un impuls de activitate, unde se formează celulele albe din sânge.

Limfocite scăzute în sarcină. De ce reacționează organismul în acest mod?

Cu toate acestea, împreună cu acest lucru, limfocitele din sânge în timpul sarcinii sunt reduse. De regulă, numărul lor în analiza globală rămâne acceptabil, adică în intervalul 20-40%. Cu toate acestea, aproape întotdeauna ele devin mai puțin decât a fost la o anumită femeie înainte. Uneori, însă, limfocitele au scăzut în timpul sarcinii la 16-18%. Acest lucru este mai puțin decât norma general acceptată, dar pentru perioada de sarcină este destul de normal.

Vom vorbi mai jos despre motivul exact pentru care are loc această schimbare și despre modul în care subpopulațiile individuale de limfocite își schimbă numărul. Un copil este extrem de prețios pentru fiecare femeie, așa că fiecare femeie încearcă să-și protejeze copilul de tot felul de probleme chiar înainte ca acesta să se nască. Cu toate acestea, sistemul imunitar are un sentiment opus față de făt.

Prin urmare, sistemul imunitar tratează fătul ca pe un extraterestru, de care vrea să se debaraseze cu aproximativ același entuziasm, la figurat vorbind, ca de un microb sau un parazit. Cele mai multe caută în mod activ să dăuneze copilului sunt celulele limfocite. Acesta este motivul pentru care natura a inventat un mecanism special pentru a proteja copilul de sistemul imunitar al mamei. Limfocitele sunt mai puține în timpul sarcinii, astfel încât potențialul lor dăunător devine, de asemenea, mai mic.

Consecințele acestei scăderi pentru femeile însărcinate. Ce se întâmplă cu sistemul lor imunitar?

Și asta nu e tot. Organismul eliberează, de asemenea, substanțe biologic active care reduc activitatea funcțională a limfocitelor. Este important nu numai să se reducă numărul lor, ci și să se asigure că celulele rămase nu pot afecta negativ copilul.

Dintre toate tipurile de limfocite, în principal celulele T și B care produc anticorpi sunt inhibate, în timp ce celulele T-supresoare, pe de altă parte, devin mai active. Funcția acestora din urmă este de a reduce agresivitatea celorlalte limfocite și de a face ca sistemul imunitar să funcționeze într-un mod echilibrat.

Astfel, limfocitele la femeile însărcinate sunt în general diminuate, dar supresoarele T pot deveni mai numeroase. Între 5-8 săptămâni de sarcină, acestea își măresc rapid capacitatea și oferă protecție viitorului copil.

Din nefericire, limfocitele scăzute în sarcină pot cauza și unele probleme. Faptul este că, pe măsură ce limfocitele scad în timpul sarcinii, acest lucru face ca organismul femeii să fie mai vulnerabil la diferite boli microbiene, parazitare și, de fapt, la toate bolile. Aproape fiecare femeie care a devenit mamă s-a confruntat cu consecințele acestui lucru.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite