luni, 24 iunie, 2024

Peste 1,8 milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, din decembrie 2023! Decizia a fost făcută publică

Peste 1,8 milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, din decembrie 2023. Restricția a fost făcută publică de către reprezentanții Poliției de Frontieră. Este vorba despre toți românii care au polițe de asigurare la Euroins. De la data de 7 decembrie 2023 nu mai sunt valabile contractele de asigurare, iar deținătorii acestor autovehicule nu vor mai putea părăsi țara.

Peste 1,8 milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară

Peste 1,8 milioane de români nu vor mai putea să conducă mașina în afara țării începând din luna decembrie a anului 2023, iar șoferii trebuie să cunoască care este această măsură. Astfel, 7 decembrie 2023 este data până la care contractele de asigurare la Euroins mai sunt valabile. Fondul de Garantare a Asiguraților a anunțat că până la acea dată, șoferii mai pot circula în afara țării, cu mașina.

Chiar dacă Euroins se află acum în procedură de faliment, polițele de asigurare ce au fost realizate înainte de acest moment vor fi valabile până cel târziu pe 7 decembrie 2023.

Termenul inițial pentru valabilitatea polițelor a fost data de 8 septembrie 2023, însă acesta a fost prelungit cu încă 90 de zile. Aceste polițe de asigurare sunt valabile și în cazul ieșirilor din țară, însă dacă momentul întoarcerii pe teritoriul României este după data de 7 decembrie 2023, atunci e indicat ca șoferii să achiziționeze altă poliță, care să înceapă din data respectivă.

Ce trebuie făcut în această situație

Șoferii care dețin polițe de asigurare de Euroins trebuie să se asigure, în cazul în care vor să plece cu mașina în afara țării, că au contractat o altă poliță de asigurare valabilă de la data de 7 decembrie 2023. În cazul în care se va efectua un control în afara granițelor, este indicat și recomandat ca polița de asigurare să fie valabilă. Pentru organul străin nu va fi relevantă informația că asiguratorul a intrat într-o procedură de faliment, atât timp cât polița RCA este valabilă.

„La controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (cartea de identitatea / pașaport), potrivit normelor legale prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980, conducătorul unui mijloc de transport trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice.

Personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.). Polița de asigurare trebuie să fie valabilă în momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei, confirmată prin documente corespunzătoare, normă prevăzută de art. 10 alin. (1) din O.U.G. 195/2002″, se arată pe site-ul Poliției de Frontieră.

Astfel, peste 1,8 milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, din decembrie 2023, dacă nu dețin o altă poliță de asigurare pe lângă cea de la Euroins, care nu va mai fi valabilă de la 7 decembrie 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.