Senatorii au votat în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, pragul valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. În condițiile în care proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanța 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste, premierul Nicolae Ciucă a declarat că liberalii vor susține pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu, așa cum a propus de Ministerul Justiției.
Pragul valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu: ce spun liderii politici
Senatorii au votat un proiect de lege ce prevede modificarea Codului Penal și introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. Pragul de 250.000 de lei este aproape identic cu pragul de 200.000 de lei din OUG 13 dată, cerută de Liviu Dragnea pe timpul premierului Sorin Grindeanu, în 2017, care a dus la proteste de stradă.
Amendamentul a fost introdus de parlamentarii PNL-PSD-UDMR la un proiect de lege inițiat de guvern în decembrie 2022.
„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, este amendamentul depus de membrii coaliției de guvernare.
Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că Ministerul Justiției trebuie să prezinte public o variantă de reglementare pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția şi cu opiniile specialiștilor în drept.
„PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție. Modificarea Codurilor penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”, a menționat Marcel Ciolacu.
Liberalii cer prag de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că liberalii vor susține un prag de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu, așa cum a propus Ministerul Justiției, precizând că liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a fost mandatat să susțină acest amendament la Cameră.
„Am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a menționat Nicolae Ciucă.
Reprezentanții Ministerului Justiției au precizat că nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu și a anunțat că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei, în condițiile în care senatorii au votat Pragul valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.