vineri, 14 iunie, 2024

Analiză pentru uree ce înseamnă? Ce boli indică nivelurile ridicate ale produsului azotat

Mulți pacienți se întreabă analiza pentru uree ce înseamnă și când este indicat să o faceți. Ureea este principalul produs al descompunerii proteinelor. Organismul nu o folosește, așa că este complet eliminată.

O acumulare de uree în sânge duce la uremie, otrăvirea organismului cu produse ale metabolismului proteic. Acesta este unul dintre cele mai caracteristice semne ale disfuncției renale. Creșterea rapidă a nivelurilor indică o degradare a proteinelor și o insuficiență renală severă, motiv pentru care determinarea ureei în ser este unul dintre cele mai utile teste. Un test biochimic de sânge ajută la evaluarea funcției renale. Indicatori speciali arată modul în care funcționează glomerulii și tubulii rinichiului. Pe baza rezultatelor, medicii vor pune diagnosticul corect și vor prescrie un tratament.

Analiză pentru uree ce înseamnă? Valorile normale

Ureea este un produs azotat al metabolismului proteic. Descompunerea finală a proteinelor produce amoniac, care se combină cu dioxidul de carbon în ficat pentru a forma uree, care trebuie apoi eliminată. Deoarece procesul este continuu, aceasta este prezentă în mod constant în sânge, dar valoarea sa nu trebuie să depășească valoarea normală.

Nivelurile crescute de uree serică indică o filtrare glomerulară insuficientă de către rinichi. Testul este o modalitate rapidă de a detecta deficiența. Testul poate da următoarele rezultate. Norma ureei serice pentru bărbații cu vârsta sub 50 de ani este de 3,2-7,3 mmol/l, iar pentru femei este de 2,6-6,7 mmol/l. Norma crește ușor odată cu vârsta.

Ureea serică este crescută. Aceasta indică o funcție renală redusă și o boală renală cronică și poate apărea în diabetul zaharat cu cetoacidoză. Ureea serică este scăzută. Aceasta indică insuficiență hepatică, hepatită, ciroză, tumori hepatice. Posibil în cazul înfometare și al dietelor sărace în proteine, al tulburărilor intestinale, nu este neobișnuit în timpul sarcinii.

Cum să vă pregătiți pentru examinare? Ce arată un test de uree din sânge?

Pregătirile pentru examinare includ respectarea următoarelor reguli pentru o acuratețe maximă. Abțineți-vă de la fumat timp de cel puțin 30 de minute înainte de a lua o probă de sânge. Evitarea meselor timp de cel puțin 12 ore înainte de test.

Limitarea activității fizice și a tensiunii nervoase timp de cel puțin 30 de minute înainte de test. Determinarea nivelului de uree serică este indicată pentru a evalua performanța ficatului și a rinichilor, pentru a verifica catabolismul proteic din organism, precum și pentru a detecta insuficiența renală acută sau cronică. Testul face parte dintr-o analiză biochimică a sângelui și se efectuează atunci când există simptome de insuficiență renală.

Concentrația de uree în sânge descrie starea funcției excretoare a rinichilor, adică capacitatea lor de a excreta cu urină substanțele inutile organismului. Starea țesutului muscular, ca urmare a descompunerii proteinelor din mușchi se formează uree. Funcția ficatului, unde amoniacul este transformat în uree.

Din moment despre analiză pentru uree ce înseamnă este indicat să te informezi când este necesar efectuarea unui test de sânge pentru acid uric. Acesta este necesar pentru a determina dacă rinichii funcționează corect. Ureea se formează în ficat și se excretă odată cu urina. Dacă există o creștere a nivelului acestei substanțe, se suspectează probleme cu sistemul excretor sau cu ficatul.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite