marți, 14 ianuarie, 2025

Românii care au lucrat în străinătate urmează să afle ce pensie vor lua! Decizia este pe masa Guvernului

Șeful Casei de Pensii a anunțat schimbarea formulei de calcul a pensiei. Această decizie privește și românii care au lucrat în străinătate.

O nouă propunere de calculare a pensiei

La comisia de specialitate a Senatului se află, în prezent, în dezbatere, o propunere legislativă care urmărește să aducă modificări importante la actuala legislație privind sistemul public de pensii. Aceasta are în vedere asigurarea unui tratament echitabil pentru cetățenii români care au desfășurat activități profesionale în alte state ale Uniunii Europe, contribuind la sistemele lor de asigurări.

Legislația își propune să recunoască și să includă perioadele de cotizare efectuate de români în străinătate în calculul punctelor de pensii stabilite în România. Aceasta se va realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004, act ce reglementează coordonarea sistemelor de securitate socială din cadrul Uniunii Europene.

Totuși, un dezavantaj este că legislația în vigoare nu precizează în mod explicit dacă punctele de pensie se aplică și perioadelor de cotizare efectuate în alte state membre ale Uniunii Europene. Această situație pune în dificultate românii care au muncit în străinătate și solicită acordarea pensiei comunitare.

Cuantumul pensiei primite de acești cetățeni poate fi afectat negativ din cauza acestei omisiuni. Astfel, se necesită unele reglementări clare și cuprinzătoare pentru a asigura un tratament echitabil și just pentru absolut toți cetățenii, indiferent de locul în care au desfășurat activități profesionale în cadrul UE.

Calculul pensiei pentru românii care au lucrat în străinătate

Conform Legii nr. 360/2023, punctele vor fi acordate pentru stagiile de cotizare care depășesc 25 de ani. Această lege va intra în vigoare de pe 1 septembrie 2024.

Așadar, se vor acorda: 0,5 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 40 de ani și 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Pentru a exemplifica, luăm cazul unui român care a lucrat 25 de ani în România și 10 ani în Italia. Să zicem că a avut un salariu mediu și la vârsta de 65 de ani se întoarce în România și solicită pensia comunitară. Pensia se va calcula astfel: VPR (Valoarea punctului de pensie=81) x  25 (nr. puncte, fără cele stabilite pentru perioada din Italia). Și ar rezulta 81 x 25 = 2.025 lei.

În cazul în care ar fi recunoscute punctele stabilite în Italia, situația ar sta așa: Valoarea teoretică a pensiei pentru 35 ani (inclusiv punctele de stabilitate) = (35+6,25) x 81 = 3.341 lei.

Noua legislație are în vedere eliminarea discriminării și asigurarea unui tratament egal pentru toți românii, indiferent de locul în care și-au desfășurat activitatea. Conform principiului cumulării perioadelor de asigurare stabilit de Regulamentul (CE) nr. 883/2004, modificarea propusă prevede includerea explicită a perioadelor de cotizare realizate în alte state membre ale Uniunii Europene în calculul punctelor de stabilitate.

Procesul de calculare al pensiilor va deveni echilibrat și transparent, incluzând toate perioadele de cotizare, în orice stat din Uniunea Europeană, asigurând un tratament egal.

Documentul subliniază, totodată, necesitatea îmbunătățirii schimbului de informații între autoritățile statelor din Uniune pentru verificarea perioadelor de cotizare.

Astfel, românii care au lucrat în străinătate ar putea să se bucure și ei de o majorare a pensiei dacă va fi aprobată propunerea legislativă.

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.