luni, 24 iunie, 2024

S-a schimbat modificarea: PSD îl va susține pe Ciucă la prezidențiale!

Ceea ce părea un simplu zvon în urmă cu vreo câteva săptămâni pare a deveni ceva real. Este vorba despre noul USL, o alianță între cele mai mari partide de la ora actuală în România, PSD și PNL. Cu cine va merge mamutul politic la alegerile prezidențiale de anul viitor nu s-a stabilit încă, dar se prefigurează ipoteza în care PSD îl va susține pe Ciucă la prezidențiale, cu condiția ca Marcel Ciolacu să conducă Guvernul. Informația este confirmată de politicieni din ambele partide, semn că liderii actualei guvernări sunt hotărâți să conducă România pentru încă 4 ani, în condițiile în care mamutul USL2 ar urma să ia aproape 60% din voturi la alegerile de anul viitor.

În ce condiții PSD îl va susține pe Ciucă la prezidențiale

Zilele trecute, Marcel Ciolacu a ieșit în presă cu un discurs pompos în care se visa drept candidat la jilțul prezidențial de la Cotroceni, din partea unei alianțe între PSD și PNL, în timp ce Nicolae Ciucă ar urma să fie susținut pentru fotoliul de premier.

Peste week-end lucrurile s-au mai schimbat, discuțiile dure dintre negociatorii celor două mari partide au continuat, iar varianta mai plauzibilă a fost aruncată acum pe piață. Conform acesteia, PSD și PNL ar urma să-și dea mâna peste țară și să formeze USL2. Această rețetă a dat rezultate în 2012, când s-au câștigat alegerile en-fanfare, dar și acum când mariajul celor două se află la Guvernare.

Înțelegerea celor doi mai mari jucători de pe scena politică românească ar merge la alegerile de anul viitor cu tandemul Ciucă – Ciolacu. Generalul cu 4 stele ar urma să se înscăuneze în jilțul prezidențial, în timp ce liderul pesedist ar primi formarea Guvernului, în care social democrații să aibă mai mulți miniștri.

Mai mult de cât atât, alianța PSD – PNL ar trebui să se extindă și la alegerile locale, acolo unde se va merge cu un singur candidat. Câștig de cauză ar trebui să aibă PSD, care are cei mai mulți primari. În plus, mulți dintre actualii edili, chiar dacă au câștigat ultimele alegeri sub pălăria liberală, ei au mai fost candidați din partea PSD, iar asta le-ar permite acum revenirea la partidul-mamă.

Ce se decide la ședința de luni

Luni, 20 martie 2023, liderii PSD se reunesc în Biroul Permanent Național, unde urmează să se discute fix problema alegerilor de anul viitor. Inițial, social democrații au lansat oferta către liberali privind un tandem pentru alegerile de anul viitor, cu Ciolacu – președinte și Ciucă – premier. Doar că, așa cum era de așteptat, liberalii nici nu au vrut să audă de așa ceva, transmițându-le social democraților că vor merge singuri în alegeri.

Pentru a nu pierde grosul de primari pe care ar urma să-i aibă din 2024, pesediștii îşi refac strategiile și se gândesc serios să ia în considerare un alt tandem: Generalul cu 4 stele pentru funcția de președinte și Marcel Ciolacu pentru cea de premier.

Rămâne de văzut cum va proceda liderul PSD, care le-a transmis deja liberalilor să nu îşi facă planuri pentru un viitor comun după rotativa guvernamentală, în cazul în care refuză alianța.

Liderii locali social democrați, în ciuda luptelor duse pe plan local cu liberalii, sunt conștienți că dacă vor ajunge candidați pe o listă comună SPD – PNL ar însemna o victorie sigură.

Rămâne de văzut dacă Marcel Ciolacu va asculta de colegi, iar liberalii vor accepta să susțină primari pesediști la locale, pentru că asta ar însemna că PSD îl va susține pe Ciucă la prezidențiale, iar liderul social democrat ar deveni premier.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite