vineri, 12 iulie, 2024

Se dau bilete gratuite de tratament în 2024! Cine beneficiază de acestea

Unii pensionari vor beneficia de bilete gratuite de tratament în 2024 din partea statului. Biletele vor avea data de plecare pe 26-29 iulie, în locații pe litoral sau la munte.

Bilete gratuite de tratament pentru pensionari

Conform informațiilor oferite de către reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) din Constanța, procedura de acordare a biletelor rămâne neschimbată. Ea este bazată pe același sistem de punctaj și se ia în considerare dacă solicitanții au mai beneficiat de bilete în ultimii doi ani.

Contribuția suportată de beneficiarii biletelor este de 50% din valoarea totală a pensiei. În prezent, mai sunt valabile doar 20 de bilete pentru destinațiile: Sângeorz, Felix, Buziaș, Sovata, Lacu Sărat, Băile Bala, 1 Mai.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că cererea este din ce în ce mai mare. Din acest motiv, bugetul alocat pentru biletele de tratament a fost suplimentat cu 100 de milioane de lei.

„Avem o cerere foarte mare din partea pensionarilor, drept pentru care anul acesta am suplimentat banii pentru această destinație cu biletele de tratament. Avem încă 100 de milioane în plus față de bugetul anului trecut, astfel încât așteptăm pensionarii și nu numai, și asigurații sistemului public de pensii, să meargă în stațiunile unde Casa Națională de Pensii a încheiat contracte privind acest serviciu cu biletele de tratament.

Avem mult mai multe bilete decât anul trecut, astfel încât îi așteptăm pe toți să vină să meargă în stațiuni, mai ales pe acei pensionari care suferă de anumite afecțiuni prevăzute foarte clar de medicul de familie, prin acel bilet de trimitere pe care trebuie să-l prezinte la ghișeul Casei Teritoriale de Pensii”, a declarat Daniel Baciu.

Cine beneficiază de aceste bilete

Cei care beneficiază de gratuități sunt veteranii de război, persoanele care primesc pensii de invaliditate și cei cu handicap. Cealaltă categorie de pensionari trebuie să plătească 50% din valoarea biletului, cu condiția ca veniturile brute lunare să fie sub salariul mediu brut pe economie. În situația în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, valoarea va fi achitată integral.

Atribuirea biletelor este influențată de tipul și categoria de pensie acordată. De menționat este faptul că sunt totuși avantajați cei care nu au fost în stațiune în ultimul timp.

Pensiile încadrate sunt pensia de invaliditate, pensia pentru limită de vârstă, pensia de urmaș, pensia anticipată sau pensia anticipată parțială.

Actele necesare înscrierii sunt: cererea tip de acordare a biletului de tratament, documentul de plată, biletul de trimitere și alte documente, dacă sunt necesare.

Cererea tip de acordare a biletului de tratament poate fi descărcată de pe site-ul autorităților competente sau obținută de la birourile acestora.

Documentul de plată poate să includă talonul de pensie din sistemul public sau alte sisteme de pensii neintegrate, în sistemul public de pensii.

Este necesară și o declarație pe proprie răspundere prin care se confirmă că nu se obțin alte venituri din alte surse de pensie neintegrate în sistemul public de pensii.

Biletul de trimitere este eliberat de către medicul de familie sau de către medicul specialist care are contract cu casele de asigurări de sănătate.

Există cazul în care ar putea să se ceară și alte documente, de exemplu, copie după actul de identitate.

De reținut este că biletele gratuite de tratament în 2024 sunt acordate doar veteranilor de război, persoanelor care primesc pensii de invaliditate și cei cu handicap.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.