marți, 5 decembrie, 2023

Se pune la cale USL 2: Cum stau în sondaje PNL și PSD

Până la alegerile din 2024 mai este mai bine de un an, dar principalele partide de pe scena politică de la noi dau în clocot. Aruncată mai mult ca zvon pe piață în urmă cu aproximativ o lună, ideea că se pune la cale USL 2 prinde din ce în ce mai mult contur. Liderii PNL și PSD, care acum se află la Guvernare, iau în serios faptul că ar putea continua mariajul și anul viitor la alegri. Mai mult decât atât, se are vedere varianta comasării alegerilor parlamentare cu cele locale.

Se pune la cale USL 2: Cum se vor împărți candidaturile

În mod normal, anul viitor ar trebui să fie patru rânduri de alegeri, însă se ia în calcul și varianta de a chema oamenii la vot o singură dată. Cum potul s-ar juca la o singură strigare și interesul celor două mari partide de a lua cât mai mult este uriaș.

În condițiile în care de la înscăunarea lui Nicolae Ciucă, generalul cu 4 stele, în fruntea Guvernului, nu au fost scandaluri mari între PSD și PNL și mariajul pare a funcționa, chiar dacă pe plan local au mai fost ceva gâlcevi, șefii PSD și PNL iau negociază intens o colaborare la alegerile de anul viitor. Surse liberale susțin că se dorește o alianță doar la alegerile locale, în timp ce social democrați iau ridicat miza și vor ca alianța să fie extinsă și la parlamentare și, de ce nu, chiar și la prezidențiale. Mai mult de atât, Marcel Ciolacu le-ar fi transmis liberalilor că ar oportună o comasare a alegerilor din vară cu cele din toamnă pentru ca succesul alianței să fie maxim.

Vestea continuării mariajului de acum a fost primit diferit în teritoriu. Mulți dintre primarii liberali care au trecut în barca galbenă în 2020, venind de la PSD, își freacă mâinile de bucurie deoarece nu ar mai fi nevoiți în 2024 să schimbe iar tabăra pentru a fi siguri de un nou mandat. Asta deoarece este știut faptul că la alegeri cele mai mari șanse de a le câștiga le are primarul în funcție. Astfel un sprijin venit din partea celor doi granzi de pe scena politică autohtonă le-ar garanta încă 4 ani de liniște în fruntea urbei pe care o conduc.

Și la nivelul orașelor mari lucrurile stau cam la fel. Dacă la Capitală liberalii ar trebui să o accepte pe Gabriela Firea din partea PSD, însă ar putea primi la schimb mai multe sectoare ale Bucureștiului. La fel, dacă la Craiova liberalii ar trebui să meargă pe mâna Olguței Vasilescu, în orașe precum Iași sau Constanța ar avea prima șansă să dea candidatul virtual câștigător.

Ce spun sondajele

Conform rotativei parlamentare, fie din luna mai a acestui an, dar cel mai sigur din toamnă, PSD ar trebui să preia fotoliul de premier, ceea ce va însemna că primarii liberali nu ar mai trebui să-și facă griji că nu vor mai primi bani suficienți de la Guvern.

Tocmai de aceea, varianta apariției USL 2 este cât se poate de reală, mai ales dacă ne aducem aminte că în 2012 cele două partide au mers împreună în alegeri și au câștigat categoric.

Dacă pe plan local vor mai fi ceva discuții inerente, care cu siguranță nu vor fi băgate în seamă de cei de la Centru, la alegerile parlamentare, o majoritate confortabilă obținută de PSD și PNL ar permite continuarea actualei coaliții de guvernare și generarea unor planuri pe termen lung.

Cât privește ultimele sondaje de opinie, fie că acestea au fost comandate de PSD sau de PNL se observă o ușoară scădere a ambelor partide în intențiile de vot, prea puțin însă pentru a pune în pericol o alianță a celor doi coloși. Astfel, PSD continuă să se afle în jurul procentelor de 35-36% din intențiile de vot, în timp ce liberalii oscilează între 20 și 22%. O coaliție între cele două mari partide ar duce la câștigarea alegerilor cu un procent foarte apropiat de cel din 2012, adică undeva spre 58-60%.A cestea fiind datele problemei e lesne de înțeles de ce se pune la cale USL 2.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite