duminică, 3 martie, 2024

Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului! Ce se întâmplă de luni

Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului, care prevedea mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime, în lunile iunie şi octombrie. Greva generală a profesorilor continuă și vineri, iar liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ.

Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului: Greva continuă!

Greva generală a cadrelor didactice continuă vineri, 26 mai 2023, după ce sindicaliști din Educație au respins propunerile venite din partea Guvernului. Acestora li s-a oferit o mărire a veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime, în lunile iunie şi octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Liderii sindicatelor din Educație au respins propunerea Executivului și au decis continuarea grevei pentru a cincea zi consecutiv.

„E o ofertă complet neinspirată. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeași. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi”, a fost răspunsul liderului sindical Simion Hăncescu.

Premierul Nicolae Ciucă, a precizat vineri, 26 mai 2023, că liderii coaliției au decis să continue dialogul cu sindicatele din învățământ. Dacă nu vor reuși să ajungă la o înțelegere nici vineri, profesorii vor continua greva generală, iar școlile vor rămâne închise și luni, 29 mai 2023.

Ce au cerut sindicaliștii din Educație

Liderii sindicatelor se așteaptă să fie chemați la noi negocieri şi să se ajungă la o înțelegere. Aceștia au solicitat majorarea salariilor cu 25%, iar salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe țară.

„Ne dorim o creștere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînțeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Rămâne ca ei să analizeze şi să dea un răspuns”, a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei „Spiru Haret“.

Peste 1.000 de cadre didactice s-au adunat vineri în fața Prefecturii din Craiova și au cântat „O lume minunată”, un răspuns la momentul de ieri de la Sibiu, unde președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de copii care i-au cântat această melodie în timp ce cadrele didactice protestau.

Sindicaliștii au precizat că în ultimii doi ani au făcut demersuri nenumărate la Guvern pentru salarii mai mari, care însă au rămas fără răspuns. Astfel, din 6 decembrie 2021, susțin sindicaliștii, la Registratura Guvernului au fost depuse 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ în care s-a solicitat creșterea salariilor în regim de urgență.

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis că evaluarea națională pentru elevii de clasa a VI-a, care trebuia să înceapă de joi, 25 mai 2023, a fost mutată săptămâna viitoare, pe 30 şi 31 mai, din cauza grevei generale din educație.

În condițiile în care sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului e de așteptat ca școlile vor rămâne închise și luni, 29 mai 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite