Mare scandal au stârnit în Parlament pensiile speciale. Reprezentanții AUR și Diana Șoșoacă le-au dat bătăi mari de cap celor din Coaliția de guvernare. Deși liderii PSD și PNL au susținut că nu vor fi probleme cu legea votată, magistrații de la Înalta Curte au fost altă părere. Tăierea pensiilor speciale este o sperietoare pentru magistrați, care s-au grăbit să conteste legalitatea la Curtea Constituțională.
Tăierea pensiilor speciale, sperietoare pentru magistrați
Atacuri dure, fluierături, atmosferă mai rău ca pe stadion. Cam asta a fost atmosfera la votarea legii prin care au fost eliminate pensiile speciale. Pesediștii și liberali iau susținut sus și tare că legea nu are hibe și că nu există motive ca aceasta să fie contestată.
În schimb, reprezentanții AUR, Diana Șoșoacă, dar și cei de la USR au spus că nu s-a dorit într-adevăr tăierea pensiilor speciale și tocmai de aceea întreg procesul de legiferare a fost viciat. De partea opoziției au fost și magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, din cu totul alte motive decât politicienii. Aceștia știu că după tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor urmează pensiile lor, ale magistraților și tocmai de aceea s-au grăbit să conteste legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Decizia a fost luată în unanimitate.
Secțiile Unite ale Înaltei Curți au decis în unanimitate sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalităţii, înainte de promulgare. Magistrații acuză vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă. Adică magistrații acuză caracterul eterogen al legii și nesocotirea principiului unicității reglementării, nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului, dar și aspectul clarității și previzibilității normei juridice.
Decizia e pe masa magistraților
Cartoful fierbinte urmează să ajungă la Curtea Constituțională și sunt șanse mari să vedem repetarea decizie din 2021. Dacă magistrații vor decide că legea este constituțională, atunci vor fi de acord indirect ca următorii pe lista celor care vor fi lăsați fără pensii speciale sunt chiar ei, pentru că atât PSD, cât și PSD au spus cu subiect și predicat că se vor tăia și alte pensii speciale, nu doar ale parlamentarilor.
E greu de crezut că ditamai magistrați ide la Curtea Constituțională vor fi de acord să fie lăsați fără sumele babane pe care le-ar primi când își termină mandatul.
Nu ar fi prima dată când parlamentarii vor să lase impresia că vor să taie pensiile speciale. În 2021, s-a ales varianta procedurii rapide și adoptarea legii de atunci în regim de urgență. Magistrații de la Curtea Constituțională au declarat legea neconstituțională. Imediat, mai mulți foști parlamentari aui câștigat în instanță pensiile speciale, care s-au calculat în funcție de mandatele avute de fiecare. A fost un proces colectiv prin care și-au cerut pensia specială înapoi și au avut câștig de cauză la Tribunalul București.
Acum, tăierea pensiilor speciale este o sperietoare pentru magistrați, care sunt conștienți că dacă vor fi de acord cu legea care îi afectează pe parlamentari, următorii pe lista tăierii veniturilor „de la bătrânețe“ vor fi chiar ei.