sâmbătă, 30 septembrie, 2023

Tichete de creșă mai mari: De la 1 aprilie, banii vor intra direct pe card

Vești bune pentru părinții din România care au copii mici. De la 1 aprilie 2023, aceștia vor primi tichete de creșă mai mari din partea angajatorilor, potrivit unui proiect de Ordin comun al Ministerului Muncii si Ministerului de Finanțe. Pentru a primi aceste tichete de creșă, părinții trebuie să depună mai multe acte doveditoare.

Valoarea tichetelor de creșă acordate părinților din România va crește începând din luna aprilie 2023 de la 570 de lei la 600 de lei.

Tichete de creșă mai mari: Părinții vor primi 600 de lei

Tichetele de creșă pe care le primesc părinții pentru a putea achita taxele de creșă vor fi majorate, potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului Muncii privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2023.

În baza legislației, tichetele de creșă vor crește în 2023 cu 80 de lei. Adică acestea se vor majora de la suma de 520 de lei, atât cât primesc acum părinții, la 600 de lei.

„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub forma de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei. Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023”, se arată în Ordinului privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2023.

Acești bani vor fi primi de către părinții care sunt eligibili la plată și pot fi folosiți doar pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul și pot fi acordați pe baza livretului de familie. Tichetele sunt acordate atât angajaților din sistemul privat cât și celor din sistemul de stat.

De aceste tichete pot beneficia angajații pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani și se asigura integral din costurile angajatorului.

Tichetele se pot acorda lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârsta de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, pe baza de cerere.

Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de tichete de creșă

Pentru a putea beneficia de acest ajutor bănesc de la stat pentru creșă, părinții trebuie să depună următoarele acte:

  • cerere tip pentru acordarea tichetului de creșă;
  • actul doveditor eliberat de creșă/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
  • documente care sa ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, in cazul copilului adoptat;
  • documente care sa ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
  • declarație pe propria răspundere ca celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • alte documente solicitate de angajator.

Părinții trebuie să știe că aceste tichete de creșă mai mari se pot cumula și cu alocația de stat pentru copii, precum și cu stimulentul de inserție, ajutorul financiar oferit pentru părinții care revin la lucru înainte de terminarea concediului maternal.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite