vineri, 1 decembrie, 2023

Tragedie în zona Parângul Mare. Un jandarm a murit, după ce a căzut într-o râpă. Se afla cu încă un coleg – FOTO, VIDEO

S-a produs o tragedie în Carpaţii Meridionali, mai exact în zona Masivul Parâng. Doi jandarmi care se aflau în drumeţie, în timpul lor liber, în zona Parângul Mare au avut parte de o experienţă neplăcută.

Unul dintre jandarmi a murit, după ce a căzut într-o râpă a unuia dintre cele mai mari vârfuri muntoase din România.

Tragedie în Parângul Mare. Un jandarm a murit, în timp ce se afla în drumeţie

Marius Burciu, jandarmul în vârstă de 31 de ani, a murit ieri, 5 ianuarie 2023, după ce în timpul unei drumeții a alunecat și a căzut 300 de metri într-o prăpastie. Colegul său a coborât de pe munte, a văzut că bărbatul nu mai prezenta semne vitale şi a reuşit să alerteze echipele de salvare.

Din păcate, misiunea de căutare a început abia azi dimineaţă, 6 ianuarie 2023. Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a menţionat că s-a dorit intervenţia în cursul nopţii, însă condiţiile meteo nefavorabile nu au permis acest lucru.

„Am fost alertați aseară, în jurul orei 20:00-21:00. În munte este cod galben, viscol de peste 120 km/h. Cel care a fost alături de el ne-a confirmat că a coborât la el și că nu mai prezenta semne vitale. Și atunci am hotărât să intervenim în această dimineață, pe cale terestră. Pentru că avem resursa de zbor alocată, dar vremea încă nu permite survolul cu elicopterul și recuperarea victimei. Dar echipajul este pregătit la Caran-Sebeș și, la prima fereastră care apare și care ne permite să intervenim și cu elicopterul, vom acționa în zona respectivă”, a transmis şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

De asemenea, reprezentantul Salvamont România a menţionat ca pe teren au fost trimis 11 salvatori montani, însă au demarat căutări în orb, vizibilitatea fiind extrem de redusă. Colegul jandarmului mort a oferit detalii despre locul incidentului, însă informaţiile sunt în contradictorii şi nu oferă indicii exacte.

Mai mult decât atât, cel de-al doilea jandarm a fost luat de o altă echipă de căutare, deşi responsabili pentru o astfel de acţiune sunt strict cei de la Salvamont.

„Suntem coordonatori ai acestei acțiuni, răspundem pentru ea, dar din nefericire, în teren acum, avem resurse pe care nu le putem coordona și controla și nu știm de ele. Sperăm că nu se va transforma totul într-o tragedie și mai mare, pentru că pe munte este o vreme extrem de capricioasă, este viscol puternic și vizibilitate redusă”, a mai spus şeful Salvamont România.

În aceeași ordine de idei, un alt bărbat a murit în timp ce se afla într-o drumeție pe munte.

Prima reacţie a Jandarmeriei Române, după ce un angajat a murit

Centrul de Informare Publică al Jandarmeriei Române a transmis un comunicat în ceea ce priveşte decesul unuia dintre angajaţii structurii militare.

„Două echipe de jandarmi montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj, însoțiți de colegul care a fost alături de jandarm, intervin pe munte pentru a identifica zona unde s-a produs accidentul, în vederea recuperării acestuia. Operațiunea de căutare a început de dimineață, încă de la ora 06.00”, a transmis Jandarmeria Română.

De asemenea, ieri, după aflarea informației, reprezentanții Jandarmeriei Gorj au luat legătura cu procurorul, care a delegat jandarmilor o parte din competențe, respectiv activități de cercetare și fixare la fața locului, precum și realizarea de fotografii judiciare. Familia jandarmului care a murit în zona Parâng a fost anunțată de producerea evenimentului de către psihologul din cadrul Jandarmeriei Gorj.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite