Dacă vrem să pregătim o pâine de casă pufoasă trebuie să avem în vedere câteva secrete din rețeta tradițională. Pâinea de casă este pe placul multora dintre noi, fiind gustoasă, crocantă și ușor de făcut. Iată câteva trucuri din rețeta bunicii pentru un preparat reușit.
Pâine de casă pufoasă
Dacă vrem să readucem la masă aromele bucatelor din vremea copilăriei putem face o pâine de casă pufoasă. Pentru a obține o pâine crocantă și gustoasă, trebuie să facem mai întâi un aluat fraged. Pâinea de casă poate fi făcută simplă, cu drojdie proaspătă, cu cartofi sau cu semințe.
Pentru a face o pâine de casă vom avea nevoie de 1 kg de făină, 10 g de drojdie, 500 ml de apă, 60 ml de ulei, 2 lingurițe de sare și o linguriță de zahăr. Se pune drojdia uscată într-un pahar cu 50 ml de apă călduță, apoi se adaugă zahărul și o lingură de făină și se lasă maiaua la dospit timp de 15 minute.
După aceea se pune drojdia peste făină și se frământă aluatul. Se adaugă treptat apa și se frământă foarte bine aluatul până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Se lasă aluatul la dospit într-un vas mare până când își dublează volumul. După aceea se împarte în două și se frământă din nou.
Se pregătesc tăvile pentru copt pâinea, se ung cu ulei apoi se modelează aluatul astfel încât să încapă în tăvile de copt. Se unge aluatul deasupra cu puțin ou bătut și apă pentru ca la final pâinea să aibă o crustă gustoasă și un aspect auriu. Se lasă pâinea la cuptor timp de 40 de minute, iar când este gata se scoate și se lasă la răcit apoi se servește caldă. Cu siguranță mirosul pâinii de casă va aminti de vremea copilăriei și de bucatele bunicii.
Trucuri care te vor ajuta să obții o pâine de casă crocantă și gustoasă
Atunci când vrem să facem o pâine de casă după rețeta veche a bunicii trebuie să avem în vedere câteva trucuri simple. Un prim secret culinar este să activăm drojdia pentru a obține un aluat fraged, aerat și o pâine pufoasă. Drojdia trebuie pusă într-un vas cu apă călduță și puțină sare și lăsată să se activeze timp de 15 minute.
La fel de important este și modul în care se frământă aluatul. Dacă aluatul nu este frământat suficient de mult, pâinea nu va crește și nu va fi pufoasă. Pentru ca delicioasa pâine de casă să aibă o crustă aurie putem unge aluatul cu puțin ulei și ou bătut. Tăvile de copt trebuie unse de asemenea cu unt, ulei și tapetate cu hârtie de copt.
Mai mult, cuptorul trebuie preîncălzit pentru ca aluatul să aibă un șoc termic și să crească pentru a obține la final o pâine perfectă. Dacă vrem să oferim acestui preparat de casă tradițional un plus de savoare și un aspect deosebit putem să punem deasupra niște semințe de floarea-soarelui, dovleac sau in, iar în compoziția de aluat putem adăuga o linguriță de miere.
Pâinea de casă pufoasă este pe placul multora dintre noi și ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva secrete din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat. Pâinea de casă aromată, gustoasă și crocantă va aminti de vremea copilăriei și îi va cuceri pe toți cei de la masă.