vineri, 7 februarie, 2025

Cel mai “greu” fel de mâncare vine din China! Pietrele prăjite care fac furori printre amatorii de gusturi exotice

Tocmai când crezi că le-ai văzut pe toate, apar alte lucruri care te pot surprinde. Suodiu este o delicatesă din China, și nu este preparat dintr-un animal ciudat sau o plantă riscantă pentru sănătate.
Ca urmare a economiei instabile, țara a trebuit să se adapteze și pe plan culinar, astfel că pietrele prajite care fac furori acum, au devenit gustarea preferată a chinezilor.

Pietrele prăjite care fac furori au o istorie îndelungată

Pentru a înțelege cum mănâncă oamenii pietre, trebuie mai întâi să înțelegem de ce mănâncă aceștia pietre.
Dacă prima dată ne-am gândi că este vorba de niște pietre comestibile, ei bine, nici vorbă de așa ceva. „Suodiu” (suge și aruncă) nu sunt folosite în scopul de a fi mestecate și înghițite, ci doar pentru a da o aromă specială preparatului. Pietrele folosite în acest fel de mâncare sunt niște roci mici prezente de obicei în pâraiele sau râurile de apă dulce, unde se găsesc pești și alte specii marine din belșug.

Într-un timp îndepărtat, când conservanții încă nu apăruseră, alimentele nu puteau fi prezervate un timp îndelungat, mai ales pe timp de vară. Așadar, barcagiii care trebuiau să călătorească de-a lungul a mai multor luni fără să poată depozita suficientă mâncare, se bazau pe astfel de pietricele pentru aromă. Uneori vânau pești, dar, dacă nu găseau, foloseau pietre.
Aceste roci, de-a lungul timpul au căpătat gustul și aroma viețuitoarelor marine. Astfel că, atunci când sunt gătite, nu au o aromă de pământ sau de noroi, ci mai degrabă o aromă de pește, stridii sau scoici.

Această rețetă datează de sute de ani, și a fost inventată atunci când barcagii din provincia Hubei au rămas fără animale și legume, deoarece nu aveau ieșire la mare când călătoreau de-a lungul râului Yangtze, și astfel s-au orientat către minerale. Acest fel de mâncare este, de asemenea, legat de poporul Tujia, o minoritate etnică care provine din lanțul muntos Wuling.

Cum preparăm suodiu

Suodiu se prepară după o rețetă asemănătoare cu cea a unei supe calde pentru anotimpul rece, cu o mulțime de ierburi, condimente și, alături de câteva feluri de garnituri. Cel mai bun suodiu iese atunci când este preparat cu pietre direct din albia râului. Dacă aceste pietre sunt scoase din apă și lăsate în așteptare pentru mult timp, există riscul să-și piardă aroma specifică. Așadar, este recomandat să folosim pietre proaspăt scoase din jetul de apă și să le gătim cât mai rapid.

Rețeta are mai mulți pași care trebuie urmați în ordine pentru a ieși un preparat corect. În primul rând, pietrele sunt prăjite în untură sau altă grăsime de origine animală (dar este admisă și grăsimea vegetală) la foc mare, astfel încât toată aroma de la roci se intensifică. Apoi i se adaugă niște usturoi tocat fin, ardei iute, ghimbir. Uneori oamenii mai adaugă și eșalotă, ceapă, morcovi, varză, ardei și multe alte legume pentru a o transforma într-un fel de supă. În cele din urmă, puteți completa cu puțină sare, piper negru și fulgi de ardei iute și să vă bucurați de masă.

Pentru a ne delecta pe deplin cu gustul acestora, luăm pietrele care fac furori în gură, pentru a simți aroma lor intensă, dar fară să le înghițim, căci ele trebuie aruncate. Iar apoi, când în farfurie au mai rămas doar alimente comestibile, le consumăm în mod firesc, așa cum se mănâncă orice altă supă, însă aceasta are o aromă distinctă, puternică de pește care a fost transferată de la pietrele prăjite în lichidul supei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite