luni, 13 mai, 2024

Părintele Efrem este profesor în bucătărie! Le poate da lecții chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu!

Părintele Efrem Bandarică este recunoscut ca un maestru în tainele gastronomiei monahale. Cu o experiență vastă la Mănăstirea Dervent din județul Constanța, el se numără printre cei mai renumiți și talentați călugări bucătari din țară. Părintele Efrem este profesor în bucătărie, căci de-a lungul timpului, a captat atenția publicului prin rețetele sale excepționale, care primesc rapid mii de aprecieri pe rețelele de socializare.

Având cunoștințe profunde în rețetele tradiționale mănăstiresti, Părintele Efrem Bandarică poate oricând să se ia la întrecere în abilitățile bucătăriei cu chefi precum Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu sau Florin Dumitrescu. Pe deasupra, el ar putea chiar să le ofere lecții prețioase foștilor jurați de la Chefi la Cuțite.

Părintele Efrem este profesor în bucătărie

Recent, Părintele Efrem a mărturisit că a simțit chemarea către Hristos și Biserica Sa încă din copilărie, la vârsta de 11 ani. A decis să-și dedice viața Domnului în primul an de liceu, influențat de vizita unui verișor ieromonah. După acea întâlnire, au participat împreună la Sfânta Liturghie, desfășurată la Mănăstirea Cocoș.

„De cum am intrat în biserica mânăstirii și am auzit cântările, răspunsurile la strană date de călugării tineri, am crezut pentru moment că sunt în Rai și mi-am spus: . Și acum îmi răsună în cap glasurile și cântările acelea mânăstirești. Îndată ce m-am de acea mireasmă de rai, de mult căutată, a mânăstirii, mi-am pus baza unei temelii cu dorul de a fi și eu unul din acei călugări dedicați Domnului într-o mânăstire. S-a împlinit acest dar după trei ani de zile, dar nu acolo unde mi-a plăcut, ci aici la Dervent, unde Domnul m-a trimis, m-a chemat”, a povestit călugărul Efrem Barnica.

La vârsta de 17 ani, în perioada în care se pregătea să devină călugăr, tânărul Gelu (numele său de mirean înainte de a deveni părintele Efrem) a fost desemnat pentru prima dată să lucreze în bucătărie. Acum zece ani, a primit onoarea permanentă de a fi bucătarul Mănăstirei Dervent, unde reușește să creeze adevărate minuni culinare. Călugărul Efrem mărturisește că se bucură să pregătească mâncăruri simple, pline de culoare și savoare, dar și sățioase.

„Indiferent de starea noastră interioară, atunci când gătim e bine să punem suflet și să ne purtăm cu legumele, fructele, lactatele, peștele și toate ingredientele ca și cum ar fi niște mari daruri primite de la Dumnezeu. Rugați-vă, atunci când gătiți, ca Domnul să binecuvânteze lucrarea și mâncarea pe care o preparați și să le sfințească și să le fie ca un tratament celor care vor gusta din bucatele voastre. Încercați să le găsiți folosință tuturor alimentelor, fără a face risipă, pentru că Domnul este bun cu noi și ne pune zilnic pe masă toate cele de trebuință. Mă îngrozesc când văd și aud despre diferiți bucătari câtă risipă fac”, a mai adăugat părintele.

A scris două cărți de bucate în care își dezvăluie secretele

În mod obișnuit, mâncărurile sale se bazează pe ingrediente simple precum legume, fructe, lactate, ouă și pește. Călugărul Efrem manifestă are o pasiune deosebit și pentru pregătirea sarmalelor.

Generos din fire, dar și după numeroase solicitări din partea credincioșilor, părintele Efrem a dorit să împărtășească și celorlalți din tainele bucătăriei monahale. La momentul actual, se află la cea de-a doua carte de bucate, după ce prima a cunoscut mai multe ediții. Primul volum a fost intitulat „Secretele Bucătăriei Călugărești”, în timp ce cel de-al doilea poartă numele de „Savoarea Bucătăriei Mânăstirești”.

„Eu nu sunt un maestru renumit în arta culinară, ci doar încerc să fac ascultare de starețul meu Andrei Tudor, rugându-L totodată pe Dumnezeu să întregească această lucrare a mea. Iar atunci când gătiți după rețetele din carte, să pună și El un pic de gust și inspirație în preparatele frățiilor voastre! Este important este alimentele cât mai naturale, însă nu este posibil deoarece lumea această contemporană este inundată de falsuri și cu etichete premiate. Ar fi minunat dacă lumea ar citi ingredientele pe toate produsele. Mă îngrozește gândul că oamenii nu sunt atenți la sănătatea lor. Nu știu, îmi este și frică să vorbesc, când este vorba de alimentația zilelor noastre”, a ținut să transmită Efrem Băndărică, care este profesor în bucătărie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.