miercuri, 26 martie, 2025

Cum și când se pun murăturile corect? Greșeala pe care toate gospodinele o fac

Este sezonul în care toate gospodinele încep să își umple cămara pentru iarnă. Dacă vă întrebați cum și când se pun murăturile corect vă invităm să citiți acest articol pentru a nu face o greșeală destul de comună.

Murăturile sunt apreciate pentru gustul lor în orice perioadă a anului, așa că multe persoane încep să le pregătească odată ce legumele din grădină sunt coapte.  Varza murată se pune mai târziu. Dacă se dorește consumul lor pe timpul verii, castraveții murați, de exemplu, pot fi puși la murat încă din luna iulie. În ceea ce privește murăturile pentru iarnă, situația este diferită. Temperaturile ridicate accelerează fermentarea, așa că, pentru a obține murături care să reziste mai multe luni, este recomandat să le preparăm când vremea devine mai rece, între septembrie și finalul lui octombrie.

Cum și când se pun murăturile corect

Dacă te întrebi când ar trebui să pui murături, fiecare poate avea propriile preferințe, însă există câteva aspecte importante de luat în considerare. Pentru murăturile de iarnă, situația este puțin diferită. Fermentarea este accelerată de temperaturile calde, așa că, pentru murături care să reziste bine pe parcursul iernii, este indicat să fie pregătite atunci când vremea începe să se răcească, între lunile septembrie și octombrie.

Murarea legumelor se poate realiza fie prin folosirea acidului acetic (oțet), adăugat în soluție, fie prin acid lactic, care rezultă din fermentarea naturală în saramură. Procesul cu oțet este mai rapid, în timp ce fermentarea în saramură durează mai mult.

Murarea în saramură este o metodă folosită de mii de ani și oferă beneficii pentru sănătate, datorită prezenței probioticelor. Varza a fost una dintre primele legume conservate astfel. Aproape toate legumele pot fi păstrate în saramură: varza albă sau roșie, gogonelele, gogoșarii, ardeii, morcovii, țelina, conopida, ardeii iuți și castraveții.

Dacă murăturile nu trec prin fermentare, oțetul le oferă acel gust acrișor. Oțetul se obține și el printr-un proces de fermentație, dar doar oțetul crud și nepasteurizat, cum ar fi cel de cidru de mere, păstrează „cultura mamă” cu bacteriile benefice.

Câteva trucuri pentru murături gustoase

Sunt câteva stafuri pe care dacă le respecți vei avea parte de murături gustoase. Trebuie să fii atent la modul în care le condimentezi și cum le depozitezi. Când pui murături, e bine să ai în vedere câteva aspecte importante:

Nu înghesui legumele în borcan, deoarece au nevoie de spațiu pentru a respira.
Alege cu atenție condimentele: usturoi, hrean, boabe de muștar, foi de dafin, mărar (semințe, tulpini și flori) și frunze de țelină. Pe lângă faptul că îmbunătățesc gustul, acestea au proprietăți antibacteriene și sunt benefice pentru sănătate.
Pentru a elimina amăreala castraveților, după ce sunt feliați, lasă-i în lapte ușor sărat timp de zece minute.
Pentru a preveni mucegaiul, poți pune un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar, care să acopere complet suprafața murăturilor până la marginea borcanului.
Legumele uscate, precum țelina, morcovul sau păstârnacul, pot fi conservate de la un an la altul în săculeți de pânză care permit circulația aerului.

Așadar, dacă vrei să ai parte de murături gustoase și să nu repeți greșeala pe care o fac multe dintre gospodine trebuie să știi când și cum se pun corect acestea.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.