Tot mai multe familii nepaleze aspiră la o viața mai bună și aleg să vină în România la muncă. De cele mai multe ori, bărbații din Nepal și Sri Lanka, trăiesc drame similare familiilor din România ai căror membri sunt plecați la muncă peste hotare.
Bărbații asiatici în căutarea unui venit mai bun pleacă de acasă și își lasă copii în speranța că le vor putea asigura un trai mai bun. În România, nepalezii câștigă în medie cu patru ori mai mult decât ar fi reușit să câștige în țările de unde vin. Cu siguranță, pentru ei România este un rai, însă trec printr-o dramă greu de redat în cuvinte. Aceștia pleacă într-o țară necunoscută la mii de kilometri și nu își văd copiii o perioadă lungă de timp.
Prin ce greutăți trec familiile nepaleze. De ce aleg aceștia să vină la muncă în România
Mii de copii nepalezi sunt nevoiți să crească singuri din cauza mutării părinților în România. Cu siguranță, dorul copiilor de părinții lor nu poate fi redat în cuvinte. Însă, sacrificiul este o necesitate a vieții. Pentru a reuși să le asigure o viață mai bună, nepalezii sunt nevoiți să plece de acasă, de lângă soțiile și copii lor pentru a munci.
Kanchi este o femeie care lucrează de la răsăritul soarelui până noaptea târziu. Femeia se ocupă de grădinărit, mai exact are grijă de plantațiile unde cresc legume. Aceasta reprezintă și principala sursă de hrană a familiei. Femeia câștigă pentru munca sa continuă aproximativ 35 de dolari pe lună. Pe lângă grădinărit, femeia face curățenie la două familii bogate din Kathmandu.
Chiar dacă banii sunt puțini, aceștia sunt suficienți pentru a-și întreține familia. Cât femeia încearcă să se descurce în Sri Lanka, soțul ei a venit la muncă în România. Aici muncește în calitate de tâmplar la o fabrică de mobilă și are un salariu de 550 de euro pe lună.
La ce joburi sunt angajați persoanele venite din Sri Lanka în România
O altă persoană venită în România după un trai mai bun este Nisan în vârsta de 31 de ani. Deja de 3 ani, bărbatul lucrează la sortat deșeuri. Părinții acestuia locuiesc în continuare în Nepal și și-au văzut băiatul doar o singură dată în tot acest timp.
„Sunt bucuros că are o slujbă în România. Aici nu este de lucru. Mai bine decât în Nepal, aici banii sunt puţini”, spune tatăl tânărului.
Anita muncește de aproximativ cinci ani în România. Femeia a avut mai multe joburi, de la maseuză la bonă. În Nepal o așteaptă două fetițe. Din salariul câștigat în România, femeia a reușit să-și înscrie fetele la o școală privată unde acestea pot să învețe limba engleză.
„Am lucrat la România la masaj, am făcut și bonă și facem masaj, e foarte frumoasă și România. Pentru mine e foarte bine, e foarte greu să lasăm acasă copiii, să mergem în altă țară, e foarte greu. Pentru şcoală plătesc într-o singură tranşă. Plătim în jur de 1.500 de euro pentru fiecare fată. Iar atunci când au nevoie le mai trimit bani de buzunar, pentru haine sau când vor să viziteze ceva”, povestește Anita.
Chiar dacă familiile nepaleze trec printr-o situație dificilă, aceștia sunt fericiți că reușesc să câștige un salariu decent. De exemplu, Anita intenționează să îşi ia rezidenţa permanentă ca să-și poată aduce fetele în România pe timpul verii, în vacanţă.