marți, 21 martie, 2023

Vom avea rotativă guvernamentală: Ce miniștri vor rămâne în Guvernul Marcel Ciolacu

Publicat:

Mult discutată rotativă guvernamentală are șanse mari să se producă. Cel puțin așa susține președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta anunță de fiecare dată când are ocazia că generalul cu 4 stele Nicolae Ciucă va demisiona din funcție la data stabilită. Mai mult, liderul PSD se grăbește să anunțe că are un nou Program de guvernare şi ce miniștri vor rămâne în Guvernul Marcel Ciolacu.

Un nou Program de guvenrare

Ar fi o prostie să credem că între PSD și PNL este numai lapte și miere și că negocierile avute la începerea mariajului de la guvernare, când a fost înscăunat Nicolae Ciucă, se vor păstra 100%. Discuții aprinse sunt nu numai între cele două partide, ci și în interiorul acestora, bătălia pentru ciolan fiind acerbă în această perioadă când se discută despre rotativa guvernamentală.

Dacă Nicolae Ciucă încearcă să atragă de partea lui oamenii importanți din PNL gândindu-se la prezidențialele de anul viitor, Marcel Ciolacu se gândește mai mult la „noua jucărie“, adică postul de premier. Din acel scaun, Ciolacu anunță că va lansa un nou program de guvernare. În plus, se gândește la modul în care va împărți în partid posturile din noul Guvern.

Că lucrurile nu mai stau la fel ca în urmă cu un an și jumătate, asta e clar. S-au schimbat multe atât la nivel internațional după atacarea Ucrainei de către ruși, dar și la nivel european și național. Tocmai de aceea, Marcel Ciolacu vorbește despre un nou Program de guvernare, gândit 100% în creuzetele pesediste. Și asta pare greu de crezut și nici nu ar fi, poate normal, atâta timp cât va continua mariajul de conjunctură cu liberalii. Nu prea vede nimeni cum liderul PSD va veni și le va pune pe masă liberalilor un proiect totalmente social-democrat, iar oamenii lui Nicolae Ciucă să-l aprobe fără a crâcni.

Fie că le place sau nu, este vorba despre o coaliție, iar Programul de guvernare va trebui trecut prin Parlament. Tocmai de aceea, acest program va fi unul negociat cu partenerii liberali, dar și cu cei de la UDMR.

Ce miniștri mai rămân în noul Guvern și cine pleacă

Deși nu s-a înscăunat încă premier, Marcel Ciolacu anunță deja mai multe măsuri pe care le va lua Guvernul. Șeful social democrat vorbește din ce în ce mai des despre cota unică de impozitare. Acum, fie vorba între noi, cota unică nu prea mai este unică, iar anunțarea unui asemenea proiect, fără o consultare prealabilă cu liberalii, dar și cu sindicatele și patronatele.

La capitolul miniștri care vor face parte și din noul Guvern, cap de listă este Sorin Grindeanu, pe care Marcel Ciolacu nu se ferește să îl laude de fiecare dată când are ocazia. Deși nu este foarte tare pe placul liberalilor, ministrul Transporturilor s-a implicat în pașii făcuți pentru realizarea Autostrăzii Moldovei. Deși face parte din tabăra liberală, și Marcel Boloș, de la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, a fost remarcat de Marcel Ciolacu, mai ales că acesta a preluat un minister unde Ghinea a fost un dezastru.

Lista miniștrilor care s-ar putea să nu mai apară în Guvernul Ciolacu este deschisă de liberalul Virgil Popescu, de la Ministerul Energiei, ministrul liberal de la Interne, Lucian Bode, ministrul liberal de la Justiție și Cătălin Predoiu. Nu foarte bine văzuți sunt și câțiva pesediști, iar aceștia s-ar putea să nu mai fie prezenți în Cabinetul Ciolacu. Este vorba despre ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, sau Adrian Câciu, de la Finanțe.

Ce miniștri vor rămâne în Guvernul Marcel Ciolacu și la care se va renunța nu va fi cu siguranță o decizie 100% pesedistă, la fel ca și noul Program de guvernare.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite